• Головна
  • Новини
  • РПЦ має засудити Львівський собор 1946 р. як метод уніатизму, — єпископ УГКЦ Венедикт (Алексійчук)...

РПЦ має засудити Львівський собор 1946 р. як метод уніатизму, — єпископ УГКЦ Венедикт (Алексійчук)

03.03.2016, 15:56
РПЦ має засудити Львівський собор 1946 р. як метод уніатизму, — єпископ УГКЦ Венедикт (Алексійчук) - фото 1
В УГКЦ очікують, що Патріарх Московський засудить метод «уніатизму», який був застосований щодо греко-католиків на Львівському соборі 1946 р. Бо саме про засудження таких методів йдеться у Гаванській декларації, підписаній нещодавно Патріархом Кирилом і Папою Франциском.

exklusiv.gifВладика ВенедиктВ УГКЦ очікують, що Патріарх Московський засудить метод «уніатизму», який був застосований щодо греко-католиків на Львівському соборі 1946 р. Бо саме про засудження таких методів йдеться у Гаванській декларації, підписаній нещодавно Патріархом Кирилом і Папою Франциском. Це сьогодні на зустрічі з журналістами сказав єпископ-помічник Львівський УГКЦ Венедикт (Алексійчук).

Владика вважає, що події т.зв. Львівського собору, який відбувся 8-10 березня 1946 р., можна вважати методом «уніатизму». А тому його також необхідно засудити, що й мала зробити Московська Патріархія відповідно до підписаного нею документу.

«У контексті декларації це є дуже просто. І коли тепер Папа підписав з Патріархом документ, де йдеться, що не є добрими ті методи єдності, які досі були зроблені. А цей метод єдності (Львівський псевдособор 1946 р., — ред.), який застосувала Російська Православна Церква, є таким яскравим прикладом. А тому я очікую від Патріарха Московського, що він тепер прилюдно визнає, що метод уніатизму, який був тоді застосований, є засуджений, бо підписанням декларації він саме про це говорить». «Я надіюся, хоча й не вірю, що він (Патріарх Кирил, — ред.) це зробить, — признався владика Венедикт. — Але коли він сказав А, то треба сказати й Б».

Єпископ також представив свою думку, чому сталінський режим намагався знищити УГКЦ і чому нинішня російська влада так негативно ставиться до УГКЦ. «Тоді влада боялася і до тепер боїться греко-католиків. Погляньте, на всіх цих діалогах вони найбільше мають закиди, що ми існуємо».

За словами владики, сталінська влада у середині 40-х рр. щодо Галичини мала велику проблему, оскільки тут діяла УГКЦ, яку вона не могла контролювати. Натомість ГКЦ мала величезний вплив на людей. «УГКЦ сформувала Галичину такою, як вона є», — впевнений владика. А тому, щоби контролювати цю територію, влада змушена була знищити УГКЦ: «У цьому й була підстава цього псевдособору — щоби цю силу знищити».

Світлина galinfo.com.ua