• Головна
  • Новини
  • Не слід Божі справи оцінювати під політичним кутом, - Митрополит Мокшицький про кубинську Декларацію...

Не слід Божі справи оцінювати під політичним кутом, - Митрополит Мокшицький про кубинську Декларацію

16.02.2016, 12:20
Не слід Божі справи оцінювати під політичним кутом, - Митрополит Мокшицький про кубинську Декларацію - фото 1
Архиєпископ Митрополит Львівський РКЦ в Україні Мечислав Мокшицький зустріч Папи Франциска та Патріарха Кирила на Кубі назвав історичною і вважає, що вона здатна покласти початок діалогу між двома Церквами.

ArticleImages.jpgАрхиєпископ Митрополит Львівський РКЦ в Україні Мечислав Мокшицький зустріч Папи Франциска та Патріарха Кирила на Кубі назвав історичною і вважає, що вона здатна покласти початок діалогу між двома Церквами.

Про це першоєрах сказав у інтерв’ю Католицького Медіа-Центру.

«Як і багато християн, що живуть у світі, я поділяю думку і переконаний в історичності цієї зустрічі, очікуваної протягом багатьох років і навіть протягом багатьох століть. Звернімо увагу і оцінімо перші слова вітання, які пролунали з вуст Папи Франциска: "нарешті", "ми - брати". У відповідь Патріарх Кирило заявив: "Тепер легше". Тому я вірю, що ця зустріч в Гавані - це початок нового шляху діалогу, так необхідного для обох Церков, і для світу, в якому живуть поруч один з одним віруючі Сходу і Заходу, яких торкаються ті ж проблеми і пов'язують такі ж надії», - сказав він.

Заклик до миру, який прозвучав у документі, Митрополита Мокшицький порівняв із «криком на захист найбільш скривджених». За його словами, це від людини залежить початок війни та її припинення.

«Це ж від людини залежить війна чи мир між народами. І якщо чогось очікую, то чергових зустрічей, діалогу та не оцінювання справ Божих під політичним кутом, тому що цей людський фактор не раз був в історії поганим порадником», - зазначив Глава рим-католиків України.

Один з розділів Декларації, де, зокрема, йдеться про «протистояння в Україні» та побажання Церквам утриматися від нього, Митрополит РКЦ потрактував, як заклик до миру, піднятися над поділом та побачити цінність людського життя.

«Хіба це не є дуже рішуче відстоювання за український народ і заклик про припинення війни?

Хіба це не є заклик, як для політиків, так і для нас, віруючих, щоб ми понад усіма поділами побачили цінність людського життя, право на свободу, життя у мирі і самовизначення вільного українського народу.

Я думаю, що заклик, скерований до вірян в Україні, також побічно звернений до всіх вірян наших Церков – і в Росії, і, отже, до влади цієї держави», - заявив він.

«Якщо ж хтось чекав якихось дуже радикальних тверджень або суджень, то, можливо, є розчарований. Однак я вірю, що формат цієї зустрічі і цієї Декларації допоможе всім нам побачити перспективу миру, якого так сильно прагне наш народ. А це вже не від Декларації буде залежати, але від доброї волі людей», - наголосив Митрополит Мечислав Мокшицький.