• Головна
  • Новини
  • На перемовинах з Папою Патріарх Кирил виконував роль посланця Путіна, - Андрій Кураєв...

На перемовинах з Папою Патріарх Кирил виконував роль посланця Путіна, - Андрій Кураєв

14.02.2016, 11:55
Протодиякон Андрій Кураєв вважає, що Патріарх РПЦ Кирил, зустрічаючись з Папою 12 лютого в Гавані, виконував важливе «партійне доручення» Пуітна. Про це він сказав у інтерв’ю «Московському комсомольцю».

Протодиякон Андрій Кураєв вважає, що Патріарх РПЦ Кирил, зустрічаючись з Папою 12 лютого в Гавані, виконував важливе «партійне доручення» Путіна. Про це він сказав у інтерв’ю «Московському комсомольцю».

«Річ у тім, що для Папи ця зустріч за великим рахунком не означає нічого», - сказав він.

На думку протодиякона, Папа Франциск від перемовин з Кирилом нічого не втратив і нічого не набув. Такі події у Папи відбуваються досить часто - він кожен день проводить зустрічі з лідерами різних країн і різних релігій, конфесій.

«А у Патріарха, по-перше, "партійне доручення", яке важливо не провалити, правильно виконати. І друге: Патріарх розмовляє зараз не тільки з Папою. Він веде певний діалог - жестами і так далі - зі своєю ж Церквою. Певна частина якої вважає цю зустріч мало не зрадою православ'я. Тому йому дуже важливо показати, що він ні на йоту не відступає від православ'я, що не підлаштовується під Папу», - зазначив Андрій Кураєв.

На уточнююче запитання журналіста протодиякон підтвердив, що під "партійним дорученням" він мав на увазі те, що Патріарх Кирил їздив на Кубу як посланець Путіна.

«Те, що рішення про зустріч, яка готувалася десятиліттями, було прийнято саме зараз, - знак того, що прийшов якийсь новий імпульс. І пов'язаний він явно не з трагедією близькосхідних християн, яка теж триває не перший рік і не одне десятиріччя. Якби саме це було приводом для зустрічі, то Папа, напевно, зустрівся б з Антіохійським Патріархом», - зауважив він.

Говорячи про текст декларації, яку підписали Глава РКЦ та Предстоятель РПЦ, протодиякон Андрій Кураєв зазначив, що він не очікував побачити якихось несподіваних моментів у цьому документі.

«Завдання цього тексту лише в одному - щоб він був. Не важливо, що там написано, важливий сам факт. Але, напевно, на цих переговорах було і щось таке, що не ввійшло в декларацію. Щось приватне», - додав протодиякон.