• Головна
  • Новини
  • Папа і Патріарх РПЦ засвідчили спільне прагнення до відновлення повної єдності християн...

Папа і Патріарх РПЦ засвідчили спільне прагнення до відновлення повної єдності християн

13.02.2016, 08:58
Папа і Патріарх РПЦ засвідчили спільне прагнення до відновлення повної єдності християн - фото 1
У спільній Декларації, підписаній 12 грудня після зустрічі у Гавані, Папа Франциск і Патріарх Кирил наголосили, що особливо сильно відчувають необхідність співпраці між католиками та православними.

папа_і_кирил.jpgУ спільній Декларації, підписаній 12 грудня після зустрічі у Гавані, Папа Франциск і Патріарх Кирил наголосили, що особливо сильно відчувають необхідність співпраці між католиками та православними.

«Католики і православні вже майже тисячу років позбавлені Євхаристійного сопричастя. Ми розділені ранами, спричиненими конфліктами далекого чи недалекого минулого, розбіжностями, успадкованими від наших предків, у розумінні та вираженні нашої віри в Триєдиного Бога – Отця, Сина і Святого Духа. Вболіваємо з приводу втрати єдності, що є наслідком людської слабкості та гріха, і яка сталася, незважаючи на архиєрейську молитву Христа Спасителя: «Щоб усі були одно, як ти, Отче, в мені, а я в тобі, щоб і вони були в нас об'єднані» (Ів 17,21).

Усвідомлюючи існування численних перешкод, сподіваємось, що наша зустріч зможе причинитися до відновлення цієї єдності, бажаної Богом, за яку молився Христос. Нехай же наша зустріч зможе надихнути християн усього світу з оновленим запалом молитися до Господа за повну єдність між Його учнями. У світі, який очікує від нас не лише слів, але й конкретних жестів, нехай же ця зустріч зможе стати знаком надії для всіх людей доброї волі!

У нашій рішучості зробити все необхідне для подолання історичних суперечностей, які ми успадкували, прагнемо об’єднати наші зусилля у свідченні Христового Євангелія та спільної спадщини Церкви першого тисячоріччя, спільно даючи відповідь на виклики сучасного світу. Православні і католики повинні навчитися давати спільне свідчення істині у тих сферах, де це можливо і необхідно», – задекларували Глави двох Церков.