• Головна
  • Новини
  • Папа Франциск та Патріарх Кирил закликали Церкви утриматися від участі у протистоянні в Україні...

Папа Франциск та Патріарх Кирил закликали Церкви утриматися від участі у протистоянні в Україні

13.02.2016, 00:47
Папа Франциск та Патріарх Кирил закликали Церкви утриматися від участі у протистоянні в Україні - фото 1
Папа Франциск та Патріарх РПЦ Кирил висловили сподівання, що їхня зустріч на Кубі внесе вклад у справу примирення між українськими греко-католиками та православними.

Зустріч Папи і ПатріархаПапа Франциск та Патріарх РПЦ Кирил висловили сподівання, що їхня зустріч на Кубі внесе вклад у справу примирення між українськими греко-католиками та православними. 

Про це йдеться у Спільній декларації, яку сьогодні підписали Папа Римский та Російський Патріарх.Темі України присвячені аж три пункти документу.

«Сподіваємося, що наша зустріч зможе зробити вклад у примирення між греко-католиками і православними там, де існує напруження. Сьогодні очевидно, що метод «уніатизму», притаманний минулому, в значенні приєднання однієї спільноти до іншої, відриваючи її від своєї Церкви, не є способом, що дає змогу відновити єдність. Однак, християнські спільноти, що з’явилися в таких історичних обставинах, мають право існувати та здійснювати все те, що є необхідним для задоволення духовних потреб своїх вірних, одночасно, прагнучи жити в мирі зі своїми сусідами. Православні та греко-католики потребують примиритися та віднайти взаємоприйнятні форми співжиття», - йдеться у документі.

Зустріч Папи і ПатріархаОчільники обох Церков також закликали вірян утриматися від кривавого протистояння, яке триває на Сході України.

«Вболіваємо з приводу протистояння в Україні, що вже спричинило багато жертв, завдало незліченні страждання мирним мешканцям та привело суспільство до важкої економічної та гуманітарної кризи. Закликаємо всі сторони конфлікту до розсудливості, суспільної солідарності та до діяльного будування миру. Заохочуємо наші Церкви в Україні трудитись над досягненням суспільної гармонію, утриматися від участі в протистоянні та не підтримувати його подальший розвиток.

Висловлюємо побажання, щоб було подолано схизму між православними вірними в Україні на основі існуючих канонічних норм, щоб усі православні християни України жили в мирі та гармонії, і щоб католицькі спільноти країни сприяли цьому, щоб наше християнське братерство ставало дедалі видимішим».

Світлини зі сайту Радіо Ватикан і Московської патріархії