З молитвою за єдність: у Києві завершується Екуменічний тиждень

У неділю, 24 січня, з молитви за єдність усіх християн у Києві завершується традиційний Екуменічний тиждень. Першу молитву прийняв греко-католицький храм св. Василія Великого. До молебню долучились представники усіх трьох православних Церков, УГКЦ – Патріарх Святослав, в молитві також взяв нунцій в Україні архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті. Були лютерани та християни віри євангельської.

Київ_1.jpg

«Святе Євангеліє не втрачає своєї актуальності, бо ми хочемо бути людьми Божими та називатись Його дітьми. Саме тому ми маємо наситити свій дух через віру, надію та любов. Молімось за любов один до одного, за нашу державу та наше військо. Молімось за майбутнє покоління, яке має бути прикладом християнського життя. І нехай Господь нас поєднає, щоб був один пастор і одне стадо», –сказав у вступному слові архиєпископ Житомирський УАПЦ Володимир, передавши вітання від митрополита Макарія, який молився у Львові за екуменічну єдність.

Під кінець молебню представники різних християнських конфесій зачитали короткі молитви, головними мотивами яких стала єдність між людьми, соборність держави та надія для суспільства.

Київ_2.jpg

Патріарх УГКЦ Патріарх Святослав (Шевчук) подякував усім, хто завітав до храму, звернувши увагу на велику кількість молоді та на поранених бійців, які також знайшли сили долучитись до молитви: «Ми бачимо, як наше бажання єдності перетворюється у молитву. Тож молімося, працюймо та прощаймо один одному. І єднаємось заради спільного майбутнього у любові».

Киянка Оксана, яка також долучилась до молебню, переконана у подальшому єднанні християн України: «Екуменізм є серед тих, хто його сповідує. Для подальшого єднання нам, безперечно, потрібна добра воля очільників Церков, терпіння, любов та взаємоповага. Але це буде дуже тривалий процес».

Прихожанин Тарас вважає, що подібні спільні молитви – це уже серйозний крок до запровадження екуменізму. «Кожен подібний молебень – це серйозний крок, особливо за умови присутності вірних УПЦ (МП). Все велике починається з малого. Тому я тішусь, що хтось робить ці малі кроки, аби лупати цю скалу», – розповів він.

Київ_3.jpg

Цей рік визначений у Католицькій Церкві "Роком Божого Милосердя". У цьому ж ключі розглядається і головна тема екуменічного Тижня: «Усі ми покликані проголошувати величні діла Господні» (1 Петра 2:9). Ще одна молитва, сьогодні, 25 січня, відбудеться у римо-католицькому соборі св.Олександра.