• Головна
  • Новини
  • ОБСЄ провела в Одесі круглий стіл щодо розвитку міжконфесійного діалогу...

ОБСЄ провела в Одесі круглий стіл щодо розвитку міжконфесійного діалогу

06.11.2015, 13:38
ОБСЄ провела в Одесі круглий стіл щодо розвитку міжконфесійного діалогу - фото 1
Роль діалогу в зміцненні безпеки релігійних та інших громад стала ключовою темою регіонального круглого столу в Одесі.

Роль діалогу в зміцненні безпеки релігійних та інших громад стала ключовою темою регіонального круглого столу в Одесі.

Зустріч організована Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) 3 листопада 2015 року, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Одеса-ОБСЄ.jpg
У круглому столі взяли участь більше 40 представників церков і релігійних громад, організацій громадянського суспільства, обласної державної адміністрації та офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, а також міжнародні та національні експерти у сфері свободи релігії та переконань.

Учасники заходу обговорили характер, форми, роль і мету діалогу, а також дослідили фактори, що сприяють його ефективності, прозорості та довгостроковості.

"Ефективний діалог може сприяти обміну думками та досвідом з метою більш глибокого взаєморозуміння, – сказав Кішан Маноча, старший радник БДІПЛ з питань свободи релігії та переконань. – Це може створити простір для вирішення розбіжностей і напруженості в мирний і конструктивний спосіб, і сприяти колективній, спільній відповідальності за благополуччя всіх".

 Виконавчий секретар з прав людини Конференції Європейських Церков Єлизавета Кітанович (Бельгія) сказала: "З точки зору прав людини, діалог між різними релігійними та іншими громадами повинен бути як можна всеохоплюючим. Ця вимога відображає універсальний характер свободи релігії та переконань як праву людини".

Запрошений у якості національного експерта та модератора однієї з сесій Максим Васін, виконавчий директор Інституту релігійної свободи, відзначив: “Процес досягнення спільних цілей у діалозі може бути ефективним лише за умови, що його учасники усвідомлюють і погоджуються з необхідністю працювати на принципах рівності та не задля самореклами, а на спільний результат, який буде корисний для всього суспільства. Не очікуючи ініціативи з боку влади, церкви і релігійні організації можуть робити кроки у налагодженні контактів між собою задля об’єднання зусиль у соціальному служінні, добродійності, утвердженні високих моральних стандартів у суспільстві”.

На потребі включення в навчально-виховний процес у школах питань взаємоповаги та мирного співжиття разом в релігійному багатоманітті наголосив д-р Норман Річардсон, викладач релігієзнавства та освіти різноманітності Коледжу Странмілліс Юніверсіті у Північній Ірландії.

Серед іншого учасники круглого столу обговорили проблематику розпалювання релігійної ворожнечі у ЗМІ та через неправдиві або неякісні журналістські матеріали. Також було акцентовано увагу на необхідності кращої комунікації церков і релігійних громад із суспільством, в тому числі через медіа ресурси та своєчасне коментування резонансних подій.

Представники церков запропонували практичні питання, щодо яких можна вести діалог та об'єднати спільні зусилля: допомога бездомним особам, перевиховання засуджених, мінімізація конфліктів під час проведення публічних заходів тощо.

Окрему увагу було приділено питанню про всеосяжність діалогу. Зокрема, врахування думки релігійних меншин та участь нечисленних, недавно створених релігійних громад у процесі діалогу.

Директор Департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України Андрій Юраш відзначив, що міністерство має намір разом із ОБСЄ БДІПЛ провести у Києві 8-9 грудня цього року Всеукраїнський міжрелігійний та міжетнічний форум.

Зі свого боку начальник Управління у справах національностей і релігій Одеської ОДА Ярослава Різнікова заявила про намір відновити роботу Ради церков і релігійних організацій області при голові обласної державної адміністрації, утвореної ще у 2005 році. Вона також підтримала ідею проведення в Одесі молитовних сніданків за участі представників місцевої влади та різних конфесій, а також ознайомчих візитів представників ОДА до різних церков і релігійних організацій Одеської області.

Круглий стіл, третій у своєму роді, був організований в рамках проекту ОБСЄ БДІПЛ «Сприяння безпеки релігійних та інших громад в регіонах України». Одним з основних цілей проекту є сприяння діалогу між релігійними та іншими громадами, а також між цими громадами та державою.