• Головна
  • Новини
  • Синод УПЦ КП оголосив скликання 14 вересня 2015 р. у м. Києві Об’єднавчого Помісного Собору...

Синод УПЦ КП оголосив скликання 14 вересня 2015 р. у м. Києві Об’єднавчого Помісного Собору

19.06.2015, 09:45
Синод УПЦ КП оголосив скликання 14 вересня 2015 р. у м. Києві Об’єднавчого Помісного  Собору - фото 1
Питання про об’єднання Української Православної Церкви Київського Патріархату та Української Автокефальної Православної Церкви у єдину Помісну Українську Православну Церкву обговорювалося 18 червня на засіданні Синоду УПЦ КП.

Синод.jpgПитання про об’єднання Української Православної Церкви Київського Патріархату та Української Автокефальної Православної Церкви у єдину Помісну Українську Православну Церкву обговорювалося 18 червня на засіданні Синоду УПЦ КП.

Синод УПЦ КП висловив подяку Вселенському Патріарху Варфоломію за надання повноважень ієрархам Константинопольського Патріархату бути спостерігачами у справі діалогу між УПЦ КП і УАПЦ про об’єднання. Присутність ієрархів Константинопольського Патріархату в якості спостерігачів у справі діалогу між УПЦ КП і УАПЦ про об’єднання засвідчує увагу і підтримку об’єднавчого процесу з боку Константинопольської Матері-Церкви та Українських Православних Церков у Діаспорі (під омофором Вселенського Патріарха).

Синод затвердив Підсумкове рішення спільного засідання Комісій для ведення діалогу Української Автокефальної Православної Церкви з УПЦ Київського Патріархату і Української Православної Церкви Київського Патріархату з УАПЦ від 8 червня 2015 р. і оголосив скликання 14 вересня 2015 р. у м. Києві Об’єднавчого Помісного  Собору.

Делегатами на Об’єднавчий Помісний Собор будуть всі архієреї УПЦ Київського Патріархату, а також по одному делегату від кожних п’ятнадцяти зареєстрованих релігійних організацій у кожній єпархії.

Для підготовки Об’єднавчого Помісного Собору  Комісії для діалогу з УАПЦ надано повноваження бути учасниками спільної Передсоборної Комісії.

Патріарху Київському і всієї Руси-України Філарету Синод УПЦ КП доручив в разі необхідності приймати рішення про доповнення чи зміни у складі комісії у межах затвердженого представництва зі сторони УПЦ КП у кількості 7 осіб.

В разі необхідності Патріарх Філарет безпосередньо або через членів Комісії з діалогу тлумачитиме  і роз’яснюватиме пропозиції УПЦ КП з питань об’єднання.

Як знак поваги до УАПЦ УПЦ Київського Патріархату не прийматиме  у майбутньому до складу свого єпископату архієреїв УАПЦ, які без згоди свого Священноначалія бажали би приєднатись до УПЦ КП.

Синод УПЦ КП запропонував  Предстоятелю і Архієрейському Собору УАПЦ, щоби на час до Об’єднавчого Помісного Собору було припинено рукоположення нових єпископів і в УПЦ КП, і в УАПЦ, а також збільшення єпископату УПЦ КП і УАПЦ шляхом прийняття архієреїв з інших юрисдикцій (за виключенням прийняття єпископів, рукоположених у Московському Патріархаті).

Патріарху Київському і всієї Руси-України Філарету Синод доручив звернутися до УАПЦ від імені Священного Синоду із роз’ясненням позиції Київського Патріархату в справі об’єднання.