• Головна
  • Новини
  • Звалений хрест на закарпатській Свалявщині: одні обурюються, інші відхрещуються...

Звалений хрест на закарпатській Свалявщині: одні обурюються, інші відхрещуються

18.04.2015, 19:04
Звалений хрест на закарпатській Свалявщині: одні обурюються, інші відхрещуються - фото 1
14 квітня у селі Яківське Свалявського району на Закарпатті православний священик Ярослав Фанта вчинив вандалізм, розбивши та вирвавши з основи старовинний придорожній хрест, який у свій час встановила греко-католицька громада

Повалений греко-католицький хрест і витмурований новийНа Фейсбук-сторінці «Інформаційного вісника Мукачівської Греко-Католицької Єпархії» з’явилася новина про те, що одразу після Пасхи, 14 квітня у селі Яківське Свалявського району на Закарпатті «православний священик Московського патріархату Ярослав Фанта вчинив вандалізм, розбивши та вирвавши з основи старовинний придорожній хрест, який у свій час встановила греко-католицька громада».

На місці старого хреста було поставлено новий, характерний для православних – з андріївською поперечкою.

Ця новина одразу сколихнула фейсбук-спільноту, викликавши сумбур емоцій та побажань на адресу православної громади (МП). В пошуках офіційного коментаря журналіст РІСУ звернулася до обох сторін конфлікту.

Священик Ужгородського греко-католицького кафедрального собору, протоєрей о.Владислав Ігнатишин про цю подію чув: «Я би не дуже хотів, аби цей випадок набував розголосу, але так не сталося. І я хотів би сказати, що хрест не має конфесійної приналежності – він не православний, не католицький чи греко-католицький. Хрест – це хрест Ісуса Христа. І якщо хтось цього не розуміє, то це свідчить тільки про його незрілість, еволюційну незрілість. А хрест завжди має єдиний зміст. Мені здається, що ми вже давно пройшли той етап заміни хрестів, гонитви за «етикетками», які є яскравим свідченням людської незрілості. І тому брату, який вчинив цей вандалізм, я хотів би від усього серця побажати зрілості і подорослішати.

А те, що в нашосу суспільстві відсутня орієнтація в цінностях, наша шкала цінностей спотворена, ми бачимо сьогодні, на жаль, досить часто. От навіть на Майдані та під час Революції Гідності: коли живих людей не шкодували, а повалений пам’ятник Леніну ледь не оплакували…

Гадаю, єпархія прийме рішення і встановить його в іншому місці, де він не буде нікому заважати.»

Прес-секретар Мукачівської єпархії УПМ (МП) о.Олександр Монич повідомив, що єпархія несе відповідальність за храми та територію, яка належить до храму, а за все, що відбувається за межами храму – несе відповідальність громада села. Стосовно ж дій отця Ярослава Фанти, він коментувати не береться, оскільки на місці події не був, тому судити дії співслужителя не буде..

Секретар єпархії, протоєрей Віктор Місо на запитання про цю подію відповів, що вперше чує про цей випадок.