Єпископ Ян Собіло: війна зблизила РКЦ в Україні та УГКЦ

23.02.2015, 11:00
Єпископ Ян Собіло: війна зблизила РКЦ в Україні та УГКЦ - фото 1
Єпископ-помічник Харківської-Запорізької дієцезії Ян Собіло, який перебував у Римі у рамках візиту ad Limina Apostolorum, дав інтерв’ю для Радіо Ватикану.

Ян СобілоЄпископ-помічник Харківської-Запорізької дієцезії РКЦ Ян Собіло, який перебував у  Римі у рамках візиту ad Limina Apostolorum, дав інтерв’ю для Радіо Ватикану.

Владика Ян зазначив, що через внутрішню єдність між католицькими єпископами України, які в ці дні прибули на зустріч з Папою Франциском, можна також побудувати єдність між народами в Україні та з усіма сусідами. Єрарх розповів про теперішню тісну співпрацю між римо-католицькими і греко-католицькими священиками на теренах, що охоплені війною на сході України. «Ця війна і ця біда дуже зближує нас, і ми відчуваємо, що ми одна Церква», — підкреслив єпископ Ян Собіло.

Нагадаємо, питання стосунків між духовенством РКЦ в Україні і УГКЦ підняв сам Папа Франциск, даючи настанови владикам у часі їх візиту ad Limina Apostolorum до Ватикану.

У четвертій настанові ( а їх всього 5) Папа українським єпископам західного і східного обрядів сказав: «Мені особисто прикро чути, що між вами існують непорозуміння та рани. Існує потреба у лікареві, а ним є Ісус Христос, якому ви служите великодушно… і я закликаю вас віднайти між собою спосіб прийняти один одного та великодушно підтримувати одні одних у ваших апостольських трудах… Тому, вважаю надзвичайно важливими спільні зустрічі всіх Церков sui iuris, що діють в Україні. І завжди будьте щирими, спілкуючись як брати!»