• Головна
  • Новини
  • Православні, католики та протестанти в Україні сьогодні єдині як ніколи, — Глава УГКЦ...

Православні, католики та протестанти в Україні сьогодні єдині як ніколи, — Глава УГКЦ

23.10.2014, 17:04
Православні, католики та протестанти в Україні сьогодні єдині як ніколи, — Глава УГКЦ - фото 1

Таку думку висловив Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук) 23 жовтня під час прес-конфренції з нагоди 25-ліття легалізації УГКЦ. Очільник УГКЦ також прокоментував вчорашні слова Патріарха УПЦ КП Філарета про те, що хтось бажає посварити греко-католиків і православних Київського Патріархату.

shevch_bilyj-klobuk.jpgexklusiv.gifТаку думку висловив Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук) 23 жовтня під час прес-конфренції з нагоди 25-ліття легалізації УГКЦ. Очільник УГКЦ також прокоментував вчорашні слова Патріарха УПЦ КП Філарета про те, що хтось бажає посварити греко-католиків і православних Київського Патріархату.

Нагадаємо, що приводом стало поширення в ЗМІ вирвані з контексту слова Глави УГКЦ про "канонічність" Православних Церков в Україні. В інтерв’ю для The Catholic Channel Патріарх Святослав, зокрема, сказав: «Сьогодні для нікого не є секретом, що єдиною канонічною Православною Церквою в Україні, тобто такою, яка перебуває в повноті сопричастя зі світовим православ’ям, є Українська Православна Церква в єдності з Московським Патріархатом. Існують й інші православні церковні спільноти, які в часи незалежності України, у різний час та з різних причин, відлучилися від цього Патріархату; їх інші Православні Церкви вважають неканонічними».

А в розмові із кардиналом Тімоті Доланом Патріарх Святослав висловив думку, що релігійну ситуацію в Україні іноземцям не так легко зрозуміти. Так, він зауважив, що в Україні існує «канонічна Церква, яку інші Православні Церкви визнають, — це Українська Православна Церква в єдності із Московським Патріархатом. Але ми також маємо велику спільноту Церкви Київського Патріархату, яка для православного світу є неканонічною. І також невелику спільноту УАПЦ, яка так само вважається неканонічною. Але незважаючи на це, ми стараємось бути відкритими до всіх».

Українські ЗМІ натомість поширили інформацію, що «Глава УГКЦ заявив про визнання УПЦ (МП) єдиною канонічною Православною Церквою в Україні».

«Я підкреслював і хочу тепер підкреслити, що ми з абсолютною глибокою повагою ставимося до всіх конфесій, які є в Україні», — наголосив очільник УГКЦ.

«Мені стає цілком очевидним, що справді хтось хоче перенести це протистояння, яке сьогодні є в Україні між українським суспільством і зовнішнім агресором, на релігійний ґрунт. І таким чином розпалити міжрелігійний, міжконфесійний конфлікт в Україні. І тут я погоджуюся з Патріархом Філаретом, що хтось дуже хоче посварити релігійне середовище. І я сьогодні скажу — не вдасться! Ми це розуміємо і на провокації не піддамось», — підкреслив Патріарх Святослав.

«Ми сьогодні, і Православні Церкви, і Католицькі, і протестанти є всі як ніколи єдині. Такої єдності у релігійному середовищі, такого практичного екуменізму, який є сьогодні, за останніх 25 років ніколи мабуть не було», — підсумував Глава УГКЦ.