У Києві завершили Тиждень екуменічних молитов

28.01.2014, 12:22
У Києві завершили Тиждень екуменічних молитов - фото 1
У Києві добіг до кінця Тиждень екуменічної молитви, організований Українською Греко-Католицькою Церквою за підтримки та участі представників різних конфесій. Остання міжконфесійна зустріч відбулася 26 січня в храмі св. Василія Великого.

У Києві добіг до кінця Тиждень екуменічної молитви, організований Українською Греко-Католицькою Церквою за підтримки та участі представників різних конфесій. Остання міжконфесійна зустріч відбулася 26 січня в храмі св. Василія Великого.

Його темою на тлі останніх подій стало актуальне питання від апостола Павла «Чи ж Христос поділився?», — повідомляє кореспондент РІСУ Тетяна Мухоморова.

«Тема зустрічі взята із листа апостола Павла про те, хіба Христос поділився (1 Кор. 1:1-17). Павло довідався, що громада віруючих ділиться між собою, і спитав, чи це їм заповідали. Але християни мають бути об’єднані, бо тільки в цьому буде віра, сила та мудрість, яка може нас об’єднати», — розпочав молитовну зустріч Блаженніший Любомир (Гузар).

Молитва за єдність християн

У спільній молитві взяли участь Патріарх Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, Апостольській нунцій в Україні архиєпископ Томас Едвард Ґалліксон, єпископ РКЦ Станіслав Широкорадюк, єпископи та духовенство православних та протестантських Церков.

Молитва за єдність християн

З проповіддю до всіх гостей мав звернутись глава Української єпархії Вірменської Апостольської Церкви архиєпископ Григоріс Буніатян, але саме в той вечір він був у Дніпропетровську, де відспівували загиблого активіста на Майдані Сергія Нігояна.

«На жаль, ми також поділені. І ми сьогодні, дорогі в Христі, зійшлися тут не для того, щоб студіювати лист, обставини, в яких святий апостол Павло пише, а щоб молитися. Ми зійшлися на те, щоб молитися, а не шукати людської мудрості, не оправдувати своїх помилок, гріхів, свого поділу, викликаючи всякі людські міркування, оправдувати себе. Але ж ми, відкинувши всю людську мудрість, так звану мудрість, зійшлися разом, щоб в Ісуса Христа розп’ятого просити, щоб дав нам ласку об’єднатися в Ньому», — підкреслив владика Любомир.

Патріарх Святослав (Шевчук) окремо подякував усім присутнім за те, що долучились до цього Тижня спільних молитов, аби ще раз наголосити на важливості єднання. Особлива подяка стосувалась промови Папи Римського Франциска, який «не покидає Україну у цей скрутний час та спільно молиться за мир у державі».

Варто зазначити, що на зустріч завітав посол у справах релігійної свободи з Канади Ендрю Беннетт, піддиякон УГКЦ, який засвідчив своїм візитом те, що проблеми України торкаються усієї світової спільноти.

Після Глави УГКЦ з молитовними проханнями виступили Апостольський нунцій, представники різних Церков.

Нагадаємо, що Тиждень екуменічної молитви тривав з 18 до 26 січня, долучивши кілька міст та фактично усі християнські конфесії до зустрічей. Згідно зі словами гостей, не варто забувати про єдність між християнами після завершення зустрічей. Цьому мусить сприяти щоденна співпраця, на що плекають надії чимало служителів та духівників.

Молитва за єдність християн