Мир в Україні, — в центрі молитов різних конфесій

27.01.2014, 15:24
Мир в Україні, — в центрі молитов різних конфесій - фото 1
В суботу, 25 січня, у Києві відбулась ще одна екуменічна молитва, яку на цей раз проводили у римо-католицькому соборі св. Олександра. Священнослужителі наголосили, що це молитва за єдність християн, якою «вона мусить бути».

exklusiv.gifВ суботу, 25 січня, у Києві відбулась ще одна екуменічна молитва, яку на цей раз проводили у римо-католицькому соборі св. Олександра. Вона тривала у рамках Тижня екуменічної молитви на тему «Чи ж Христос поділився?». Священнослужителі наголосили, що це молитва за єдність християн, якою «вона мусить бути».

Екуменічна молитва у костелі св. Олександра

Проблема становлення миру та спокою у державі стала основною темою виступів, хоча першопочаткова інтенція Тижня молитов стосувалась питання, яке поставив апостол Павло – «Чи ж Христос поділився?» про розподіл між християнами.

«Разом з вами ми будемо роздумувати над тим, як випросити у Бога мир та спокій для нашого народу. Просимо Господа, щоб почув наші молитви. Сьогодні ми зібрались, щоб разом з нашим Спасителем молитись за об’єднання всіх християн. Христос вимагав від нас, учнів, любові, це його заповідь. Молімося за правдиву любов між усіма конфесіями», — йшлося в промові владики Станіслава Широкорадюка (РКЦ).

Прохання про особливо сильні молитви за мир підтримав представник УПЦ Київського Патріархату о. Віталій Клос.

«Особливо в ці дні ми молимось за мир, щоб він запанував у наших душах, у наших серцях. Бо справді основою життя Христового був спокій. Ми маємо цей мир всередині до сих пір, ми повинні старатися бути з Господом, старатися, щоб цей мир справді був у нас. Церква завжди особливо звертає увагу на питання миру, як у самій людині, так і в суспільстві, так і в усьому світі», — підкреслив він.

Посланець від німецьких лютеран розповів про власний досвід служіння у храмі св. Катерини, який знаходиться безпосередньо на вулиці Лютеранській, тобто у центрі революційних подій столиці. За його словами, показовим стало те, що коли люди вперше приходили до храму, то спершу питали про різницю між конфесіями, а майже ніхто не цікавився про спільні сторони між християнами.

«Цікаво, що екуменічний діалог між Церквами пожвавлюється саме в скрутні часи. І великою радістю є те, що ми заради євангельського свідчення, заради правди об’єднуємося, щоб разом молитись до Христа за нашу рідну країну... Більшість церков визнають, що у нас є спільне хрещення. В ці часи поділу країни важливо говорити про те, до чого закликає Ісус, говорити не про мир у цивільному сенсі слова, а про мир, який дає Бог», — додав священнослужитель НЄЛЦУ.

Особливим виступом стала промова від речника Вірменської Апостольської Церкви, який згадав про загиблого на Майдані 21-річного активіста Сергія Нігояна.

«Ви краще знаєте свою історію, однак я постараюсь її вивчити, щоб краще зрозуміти український народ. Ми ще не знаємо, що на нас чекає у майбутньому, але головне, щоб в такій великій країні живуть різні національності та представники різних віросповідань. І це факт, що вони живуть спокійно між собою, а також моляться за мир, спокій та процвітання української землі», — додав він.

Нагадаємо, що спільна молитва у костелі св. Олександра продовжила низку заходів за участі представників різних Церков у рамках Тижня молитов за єдність християн.