• Головна
  • Новини
  • Патріарх Святослав розповів що сказав би Патріарху Кирилу при зустрічі...

Патріарх Святослав розповів що сказав би Патріарху Кирилу при зустрічі

08.10.2013, 11:01
Патріарх Святослав розповів що сказав би Патріарху Кирилу при зустрічі - фото 1

В інтерв'ю кореспондент видання http://www.kommersant.ru/ запитав Главу УГКЦ Патріарха Святослава: Якби відбулася зустріч з Патріархом Кирилом, то що б він сказав Предстоятелю РПЦ з приводу звинувачень греко-католиків у прозелітизмі та утисків православних віруючих на Західній Україні?

Svyatoslav-Shevchuk.jpgВ інтерв'ю кореспондент видання http://www.kommersant.ru/ запитав Главу УГКЦ Патріарха Святослава: Якби відбулася зустріч з Патріархом Кирилом, то що б він сказав Предстоятелю РПЦ з приводу звинувачень греко-католиків у прозелітизмі та утисків православних віруючих на Західній Україні?

На це Глава УГКЦ відповів: «Насамперед я б запропонував бути реалістами. Тому що кожна Церква має свою історіософію. Я чув з вуст владики Іларіона, що, згідно з історіософії Російської Православної Церкви, ми, уніати, взагалі не повинні існувати. Але ми існуємо, це безперечний факт. Більше того, наша Церква після переслідувань в Радянському Союзі воскресла самим чудесним способом. Ніхто цього не міг передбачити – ні Ватикан, ні наша єрархія, ні віруючі на Західній Україні. Зараз вже всім ясно, що наша Церква не є якимось політичним проектом. Ми не зазіхаємо на віруючих інших Церков. Це ще раз показує, що ми є Церква, тіло Христове . І наш діалог впродовж 15 років не просунувся вперед, напевно, через те, що ми не хотіли подивитися в очі правді. Я думаю, що, якщо ми зустрінемося, це буде великий крок вперед, тому що ми зможемо подивитися один одному в очі.

Я сказав би: Владико, давайте разом будувати християнське майбутнє і Росії, і України, і Європи».