• Головна
  • Новини
  • Патріарх УГКЦ назвав стосунки з православними стабільними...

Патріарх УГКЦ назвав стосунки з православними стабільними

04.09.2013, 13:38
Патріарх УГКЦ назвав стосунки з православними стабільними - фото 1
Стосунки між греко-католиками та православними є стабільними і тому ні про який провал у відносинах між Церквами не може бути й мови.

Святослав.w.jpgСтосунки між греко-католиками та православними є стабільними і тому ні про який провал у відносинах між Церквами не може бути й мови.

Так під час веб-конференції на РІСУ заявив Патріарх Святослав (Шевчук), реагуючи на твердження одного з читачів, що між греко-католиками та православними існує криза взаємостосунків.

Стосунки між УГКЦ і Православними Церквами нині є стабільними. З боку наших православних братів відчувається уникання показових зустрічей чи намагання демонструвати якісь показові жести. Чому? Бо важливішим є не так гра на публіку, як відповідь на важливі правдиві питання у двосторонньому діалозі», - сказав він.

Патріарх Святослав повідомив, що діалог між православними і греко-католиками не припинявся.

«Цей діалог ведеться на різних рівнях з різним успіхом. Він є не менш інтенсивним, ніж був перед тим. Він потребує постійного моніторингу і постійної уваги. Тому я не бачу потребу когось карати за провал екуменізму», - зазначив першоєрарх.

Глава УГКЦ також зауважив, що якість стосунків між Церквами не варто вимірювати присутністю чи відсутністю представників Православ’я та офіційних заходах УГКЦ.

«Думаю, що це доволі обмежений спосіб вимірювання інтенсивності стосунків», - сказав він.

Тому, вважає Глава УГКЦ, не варто драматизувати відсутність православних священнослужителів на освяченні Патріаршого собору у Києві у серпні.

«Хочу вам сказати, що на різних подіях були представники різних православних Церков, але були й інші представники Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій. Наприклад, мені було дуже приємно, що на молебень на Володимирській гірці прийшов єпископ Лютеранської Церкви, який заради цього спеціально приїхав з Одеси. На початок Синоду УГКЦ до нас прибув з посланням від Патріарха Філарета архиєпископ Євстратій (Зоря). Посланець від УПЦ КП так само прийшов і на наш бенкет КП і після освячення собору. На бенкеті теж був присутній і головний рабин України Яків Дов Блайх. На нашій Літургії і на урочистому концерті в палаці Україна був присутній єпископ Вірменської Апостольської Церкви. У наших святкуваннях представник кожної конфесії обрав для себе такий формат присутності, у якому відчував себе комфортно. Але мета була одна і та сама – засвідчити нам свою повагу і заявити нам свою солідарність, розділити нашу радість», - наголосив Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук).