• Головна
  • Новини
  • УПЦ (МП) тепер не подобається душпастирство УГКЦ на Сході України...

УПЦ (МП) тепер не подобається душпастирство УГКЦ на Сході України

14.06.2013, 13:00
УПЦ (МП) тепер не подобається душпастирство УГКЦ на Сході України - фото 1
УПЦ (МП) визнає, що не має жодних конфліктних ситуацій з греко-католиками в Галичини, проте в інших регіонах України стосунки з УГКЦ не є безхмарними.

phoca_thumb_l_im.jpgУПЦ (МП) визнає, що не має жодних конфліктних ситуацій з греко-католиками в Галичини, проте в інших регіонах України стосунки з УГКЦ не є безхмарними.

Про це сказав Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (МП) архиєпископ Луганський і Алчевський Митрофан (Юрчук), коментуючи інтенет-виданню «Православіє в Україні» підсумки візиту Голови Папської Ради зі сприяння християнській єдності кардинала Курта Коха.

«Дякувати Богу, сьогодні між нами вже немає таких гострих протистоянь, які траплялися ще 20 років тому. Зокрема, в Галичині, де, перш за все, і мали місце зіткнення на релігійному грунті, сьогодні ситуація стабілізувалася… Хоча, звісно, що відсутність гострих конфліктів між православними і греко-католиками в Галичині, ще не означає відсутності проблем у відносинах з УГКЦ взагалі», - сказав він.

Архиєпископ Луганський і Алчевський зізнався, що УПЦ (МП) тепер непокоїть активізація греко-католиків у Центральній та Східній Україні.

«Отже, останнім часом ми спостерігаємо конфліктні ситуації не в Галичині, а в інших регіонах, зокрема, в Центральній та Східній Україні», - зазначив єрарх.

Владика Митрофан сказав, що вони навіть з цього приводу скаржилася керівництву УГКЦ.

«На жаль, ми поки ще не можемо сказати, що керівництво УГКЦ бере до уваги позицію нашої Церкви. Зокрема, місяць тому, 9 травня 2013 року, Предстоятель УГКЦ Верховний Архиєпископ Святослав (Шевчук) у своїй промові на ІІ Конгресі мирян Києво-Галицької митрополії УГКЦ досить відверто заявив, що пріоритетом для УГКЦ сьогодні є «євангелізація у Східній Україні!»,- повідомив він.

За його словами, УПЦ (МП) не заперечує права УГКЦ опікуватися своїми вірними, які компактно проживають у різних регіонах України.

«Однак, ми наполягаємо на тому, що в Україні слід дотримуватися тих домовленостей, яких досягнуто в православно-католицькому діалозі. А саме – ми маємо запобігати випадкам прозелітизму, тобто переманювання православної пастви до лона УГКЦ. На жаль, такі випадки мали місце», - зазначив архиєпископ.

Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (МП) також повідомив, що кардинал Кох під час візиту в Україну зустрівся з Митрополитом Володимиром та Керуючим справами УПЦ (МП) митрополитом Бориспільським Антонієм (Паканичем). На цих зустрічах співрозмовники піднімали проблеми, які сьогодні виникають у взаєминах між православними і католиками в Україні.

Нагадаємо, що Голова Папської Ради сприяння християнській єдності кардинал Курт Кох, перебуваючи у Львові, теж відзначив, що останніми часами істотно зменшилася кількість звинувачень у прозелітизмі греко-католиків у Західній Україні з боку православних. Водночас він підкреслив, що саме питання прозелітизму є дуже складним і не кожне звинувачення має під собою справжнє підґрунтя.

«За цим питанням стоїть проблема свободи вибору окремої людини. Кожен має право обирати ту конфесію і Церкву, до якої хоче належати. Тому такі питання повинні максимально залишати за людиною право на свободу вибору», - наголосив кардинал Курт Кох.