• Головна
  • Новини
  • Патріарх УГКЦ: Не нам вирішувати, хто є канонічним у православному світі...

Патріарх УГКЦ: Не нам вирішувати, хто є канонічним у православному світі

21.02.2013, 10:25
Патріарх УГКЦ: Не нам вирішувати, хто є канонічним у православному світі - фото 1
Глава УГКЦ Патріарх Святослав (Шевчук) висловив здивування, що заява про визнання греко-католиками дійсності Таїнства Хрещення у Київському Патріархаті викликала так багато емоцій у духовенства УПЦ (МП).

sv_01-ttt.jpgГлава УГКЦ Патріарх Святослав (Шевчук) висловив здивування, що заява про визнання греко-католиками дійсності Таїнства Хрещення у Київському Патріархаті викликала так багато емоцій у духовенства УПЦ (МП).

Про це він сказав у інтерв’ю «Независимой газете – религии».

«Чесно кажучи, я здивований такою заявою, тому що солідні православні богослови, ймовірно, не можуть не знати, що, згідно з вченням Католицької Церкви, ми визнаємо хрещення всіх, хто робить його, закликаючи ім'я Пресвятої Трійці, і вживає воду», - заявив Патріарх Святослав, коментуючи на прохання журналіста доповідь Митрополита Володимира (Сабодана) на недавньому Соборі РПЦ в Москві.

Глава УГКЦ наголосив, що греко-католики визнають дійсність хрещення і протестантів, і православних

«Згідно з нашою доктриною, конфесійна приналежність того, хто хрестить, тут не має ніякого значення. З того, що я міг відчути, читаючи це повідомлення, тут мова йде не стільки про Таїнство Хрещення або богословську дискусію щодо його справжності, скільки про те, що я направив лист у так звану неканонічну структуру. Якщо я когось образив, прошу вибачення. Але треба пояснити, в чому полягає моя неправота», - зазначив він.

Відповідаючи на питання, чи для УГКЦ Московський і Київський Патріархати є рівними канонічними структурами, Патріарх Святослав зауважив, що визначати чиюсь канонічність не входить у його компетенцію.

«Для того, щоб правильно вибудовувати діалог між Церквами, потрібно поважати богослов'я і канони один одного. Не в нашій компетенції визначати, хто канонічний, а хто ні в православному світі», - підсумував Патріарх Святослав.