• Головна
  • Новини
  • Римо-католики Севастополя очікують від православних підтримки, а не банальних порад, - cвященик РКЦ...

Римо-католики Севастополя очікують від православних підтримки, а не банальних порад, - cвященик РКЦ

23.01.2013, 10:16
Римо-католики Севастополя очікують від православних підтримки, а не банальних порад, - cвященик РКЦ - фото 1

Труднощі, з якими стикаються римо-католики Севастополя щодо повернення храму, неспівставні з тими, які виникають у православних. І тому католики хотіли б отримати від православних істотнішу підтримку. Таке побажання висловив о. Юрій Зімінський, настоятель громади св. Климента РКЦ в Україні, після ознайомлення з інтерв’ю протоєрея УПЦ (МП) Сергія Халюти в інтернет-газеті «Новий Севастополь».

exklusiv.gifchram_kinoteatr.jpgТруднощі, з якими стикаються римо-католики Севастополя щодо повернення храму, неспівставні з тими, які виникають у православних. І тому католики хотіли б отримати від православних істотнішу підтримку. Таке побажання висловив о. Юрій Зімінський, настоятель громади св. Климента РКЦ в Україні, після ознайомлення з інтерв’ю протоєрея УПЦ (МП) Сергія Халюти в інтернет-газеті «Новий Севастополь».

У Севастополі, як відомо, римо-католики міста впродовж кількох років безрезультатно добиваються повернення храму, який їм колись належав. Священик УПЦ (МП), розмірковуючи про принцип повернення культових споруд у місті, порадив католикам більше молитися і сподіватися на Божу волю.

«У кожному храмі, якій б конфесії він не належав, звичайно ж, повинен бути храм. Але ці питання повинні вирішуватися без збудження настроїв в місті Севастополі. ... Я думаю, що і католицькій громаді потрібно вдаватися більш до молитви, щоб Господь послав свою волю на те, щоб наш народ повернув храму його храмове значення», - сказав він у інтерв’ю.

Священик УПЦ (МП) також поскаржився, що й православним громадам у Севастополі не передали усі церкви.

«Тому я думаю, що поступово, з Божою допомогою, релігійні організації зможуть повернути об'єкти, які раніше їм належали», - оптимістично висловився протоєрей.

Настоятеля громади св. Климента РКЦ о. Юрія Зімінського дещо здивувала позиція православного священнослужителя. Коментуючи слова о. Сергія Халюти, він зазначив, що від православного духовенства вони мають «повне право очікувати більш істотної підтримки не тільки як християни, але і як віруючі люди».

«Тому що, нема чого таїти, губернатор Севастополя привселюдно називає благочинного Сергія Халюту своїм духівником і нещодавно, виступаючи на телебаченні, зазначив, що він унікальна людина ... Вони вхожі у владні кабінети і в змозі вплинути на деякі рішення Севастопольської влади», - сказав римо-католик.

О. Юрій у розмові з кореспондентом РІСУ Олегом Савченком нагадав, що останні 16 років католики не переставали молитися за повернення храму. Однак, вирішуючи це питання, необхідно пам'ятати про несправедливість створену в 30-і роки. Тоді у місті розстріляли кілька священиків різних конфесій і серед них настоятеля храму св.Климента. З чотирьох тисяч католиків, які проживали в Севастополі до 1914 року, на початок Другої світової війни через переслідування залишилося лише кілька десятків людей. Тому, за словами о. Юрія, акт повернення храму віруючим - своєрідний символ визнання помилок минулого і віри в справедливе майбутнє.

«Слова протоєрея Сергія Халюти про те, що в кожному храмі в не залежності від конфесії повинен бути саме храм, а не що інше - це однозначно крок вперед. Це вже послаблення і заклик, хоч і прихований і завуальований ... », - зауважив. він.

Священик РКЦ повідомив, що раніше вони хотіли поскаржитися у міжнародний суд, однак відмовилися від цього, аби не кидати тінь на імідж міста, держави.

Нагадаємо, що будівля колишнього костелу в радянський час використовувалась, як кінотеатр. Нині він перебуває в аварійному стані і закритий. Кілька разів у міській раді депутати порушували питання про його передачу з комунальної власності у користування громади, однак проект рішення не набирав необхідної кількості голосів. Остання спроба була зроблена восени 2011 року і так само не увінчалася успіхом. При цьому найбільшими критиками є депутати комуністи. Один з їхніх речників - Артем Мальцев в ефірі місцевого телебачення зокрема заявляв, що «для передачі костелу католикам немає історичних підстав».