• Головна
  • Новини
  • Екуменічний діалог з Православ’ям - пріоритет для УГКЦ, - Патріарх Святослав...

Екуменічний діалог з Православ’ям - пріоритет для УГКЦ, - Патріарх Святослав

15.11.2012, 12:24
Екуменічний діалог з Православ’ям - пріоритет для УГКЦ, - Патріарх Святослав - фото 1
Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук) заявив, що для очолюваної ним Церкви, пріоритетним завданням і головною місією є екуменічний діалог, а співпраця з Православною Церквою – душпастирською необхідністю.

sv_01-ttt.jpgПатріарх УГКЦ Святослав (Шевчук) заявив, що для очолюваної ним Церкви пріоритетним завданням і головною місією є екуменічний діалог, а співпраця з Православною Церквою – душпастирською необхідністю. Таку думку Глава українських греко-католиків висловив під час пленарного засідання Папської ради у справах єдності між християнами у Римі, повідомляє Радіо Ватикан.

«Головною трудністю у побудові плідного діалогу з православним світом в Україні, – зазначив Глава УГКЦ, – є факт болючого поділу в середині самого українського православ’я. І справді, на сьогоднішній день у нашій країні є три православні спільноти».

Патріарх Святослав (Шевчук) нагадав учасникам засідання, що між розідленими гілками українського православ’я тривають непримиримі протиріччя на еклезіологічному ґрунті: кожна з цих Церков заперечує право на існування інших двох. Лише УПЦ (МП) православний світ вважає «канонічною Церквою», яка, хоча й належить до Московського Пратріархату, однак, має свою певну автономію.

Явище поділу українського православ’я, за словами першоєрарха, утруднює екуменічний діалог, однак досвід ВРЦіРО вказує на те, що Церкви України навчились співпрацювати та вирішувати труднощі у братній та мирний спосіб.

Предстоятель УГКЦ, серед іншого, підкреслив відчутний прогрес у стосунках Української Греко-Католицької Церкви з Українською Православною Церквою (Московського Патріархату). Хоча й зауважив, що непорозуміння минулого ще даються взнаки. Як приклад він навів поширені у середовищі священнослужителів УПЦ (МП) закиди, що українські греко-католики у 90-их роках нібито забрали у них майже 500 «православних храмів». Однак, як наголосив Патріарх Святослав, прихильники такої теорії чомусь не беруть до уваги той факт, що храми ці будували греко- та римо-католики і лише у радянські часи вони перейшли у власність Української Православної Церкви (Московського Патріархату).

На думку Патріарха Святослава, для того, щоб планувати нові шляхи для примирення між Церквами, на яке УГКЦ завжди виявляла відкритість, спершу необхідно висвітлити усю правду.

«Ми впевнені, що зможемо знайти шляхи для того, щоб загоїти рани минулого, прощаючи та просячи прощення… Ми переконані, що шлях примирення між Українською Греко-Католицькою Церквою та Російською Православною Церквою, на основі історичного та душпастирського реалізму, є дієвим способом відновлення діалогу та створення нової моделі екуменічних стосунків», – наголосив Глава УГКЦ.