• Головна
  • Новини
  • УПЦ (МП): визнання греко-католиками Таїнства Хрещення в УПЦ КП нічого не змінює...

УПЦ (МП): визнання греко-католиками Таїнства Хрещення в УПЦ КП нічого не змінює

05.11.2012, 11:59
УПЦ (МП): визнання греко-католиками Таїнства Хрещення в УПЦ КП нічого не  змінює - фото 1
В УПЦ (МП) нейтрально поставилися до листа Глави УГКЦ Святослава (Шевчука), де він висловив позицію Церкви щодо здійснення Таїнства Хрещення в УПЦ КП.

images-(7).jpgВ УПЦ (МП) нейтрально поставилися до листа Глави УГКЦ Святослава (Шевчука), де він висловив позицію Церкви щодо здійснення Таїнства Хрещення в УПЦ КП. Про це у коментарі «Комерсанту» заявив секретар відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ (МП) протоєрей Микола Данилевич. За його словами, заява греко-католиків ніяк не вплине на ситуацію в Україні.

"Раніше Філарет писав не тільки греко-католикам, але і главам православних Церков і навіть Папі Римському, проте відповіді так і не отримав", - сказав священнослужитель.

Протоєрей Микола Данилевич повідомив, що УПЦ (МП) і надалі перехрещуватиме вірян УПЦ КП.

"Ми не визнаємо священство Київського Патріархату, відповідно, не можемо визнати їх хрещення", - пояснив він та зазначив, що єдиної практики прийому з однієї Церкви в іншу не існує. Крім того, він вважає, що "звертаючись до інославних, УПЦ КП тільки псує свій імідж".

У Київському Патріархаті натомість задоволені відповіддю Глави УГКЦ. Як зазначив речник УПЦ КП архиєпископ Євстратій (Зоря), позиція УГКЦ аргументована Переданням Церкви і ватиканськимир документами, а її засвідчення сприятиме подальшому виходу Київського Патріархату зі штучної зовнішньої ізоляції.

«Ми не мали і не маємо сумніву, що всі наші Таїнства дійсні, тому ми не просили від УГКЦ визнати наші Таїнства, а лише засвідчити її позицію щодо Таїнства Хрещення – підкреслив архієпископ Євстратій. – І ми отримали це свідчення, яке відображає не лише думку УГКЦ. Бо позиція УГКЦ аргументована і Переданням Церкви, і ватиканськими документами, а тому, переконаний, її засвідчення сприятиме подальшому виходу Київського Патріархату зі штучної зовнішньої ізоляції. Бо таку позицію нашим опонентам буде не так просто ігнорувати, як вони ігнорують наші заклики», - сказав архиєпископ.

Речник Патріархії також повідомив, що лист Глави УГКЦ зачитали Патріарху Філарету по телефону, адже Предстоятель Київського Патріархату перебуває зараз з візитом у США. Патріарх УПЦ КП позитивно оцінив зміст листа і благословив його опублікувати.