• Головна
  • Новини
  • Best practices: представлення міжконфесійних проектів на конференції групи «Примирення»...

Best practices: представлення міжконфесійних проектів на конференції групи «Примирення»

06.10.2012, 07:58
Best practices: представлення міжконфесійних проектів на конференції групи «Примирення» - фото 1

Другий день роботи конференції «Мистецтво співіснування християн. Уроки історії і виклики сьогодення», що відбувається в Ялті 4-6 жовтня за ініціативи міжнародної групи «Примирення», був присвячений розгляду практичних ініціатив, що об’єднують християн різних конфесій, дозволяють їм працювати разом та пізнавати одне одного.

Другий день роботи конференції «Мистецтво співіснування християн. Уроки історії і виклики сьогодення», що відбувається в Ялті 4-6 жовтня за ініціативи міжнародної групи «Примирення», був присвячений розгляду практичних ініціатив, що об’єднують християн різних конфесій, дозволяють їм працювати разом та пізнавати одне одного.

Представлені проекти та ініціативи відрізняються масштабами та спрямуванням, але їх об’єднує висновок - спільні проекти дозволяють побачити одне одного і зрозуміти іншого, а таким чином зменшують непорозуміння і наближають можливість примирення.

Ґєня Самборська поділилася з учасниками конференції досвідом роботи Всеукраїнського благодійного фонду «За гідність людини», який уже 20 років є базовим міжконфесійним ресурсним центром, що об’єднує християн різних конфесій заради збереження життя ненародженої дитини та промоції  моральних цінностей у суспільстві. За словами пані Самборської, саме бажання вирішити конкретну проблему дозволяє об’єднуватися. «Для нас не має особливої різниці, який саме священик чи служитель якої саме конфесії відмовить жінку зробити аборт і переконає зберегти життя дитині», - зазначає вона.

Віктор Жуковський, завідувач кафедри богослов’я Українського католицького університету розповів про сертифікатну програму «Християнська ідентичність і сучасні суспільні виклики», яка в жовтні стартує в Одесі, та об’єднає викладачів та слухачів різних деномінацій.

Іван Васюник розповів про життя та служіння знакового мученика ХХ століття - блаженного Омеляна Ковча. Будучи греко-католицьким священиком він загинув у німецькому концентраційному таборі Майданеку на території Польщі, де до останнього дня був духовним опікуном для українців, поляків, євреїв, росіян та представників різних національностей.

«Екуменічні подорожі» (Ökumenischer Reisedienst) - ініціативу, яка займається організаціями навчальних подорожей до регіонів, де проходить лінія напруги між самими християнами або ж з іншими релігіями розповів Tilo Krauße з Німеччини. О. Ігор Шабан, представник УГКЦ коротко представив виставку «Чорнобиль: люди, місця, солідарність», як приклад того як спільна болісна історія може об єднати конфесії і народи у солідарності.

Також учасники поділилися досвідом співпраці, що мала на меті вирішення простих конкретних проблем, але в результаті міняла ставлення представників різних конфесій одне до одного, як наприклад проект очищення криниць в Білорусі звів разом православних та білорусів.

Організатори конференції вирішили уникнути формату характерного для таких зустрічей і не писати офіційного комюніке. «Якщо ми вважаємо співіснування християн мистецтвом, то про нього треба не писати, а в ньому треба вправлятися і ним насолоджуватися», - зазначив голова української групи Примирення , заступник єпископа Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви в Україні Андрій Гамбург.

Yalta_hrupa.JPG   

Про перший день роботи конференції читайте тут:  Представники різних конфесій вчаться мистецтву спільного існування.