• Головна
  • Новини
  • Довести свою першість у Вселенському православ'ї Москві заважає УПЦ Київського Патріархату, – Патріарх Філарет...

Довести свою першість у Вселенському православ'ї Москві заважає УПЦ Київського Патріархату, – Патріарх Філарет

22.08.2012, 13:44
Довести свою першість у Вселенському православ'ї Москві заважає УПЦ Київського Патріархату, – Патріарх Філарет - фото 1
Про це Глава УПЦ КП Патріарх Філарет сказав в інтерв'ю інформаційному агентству ЛIГАБiзнесIнформ.

Filaret_top.jpgПро це Глава УПЦ КП Патріарх Філарет сказав в інтерв'ю інформаційному агентству ЛIГАБiзнесIнформ. Глава УПЦ КП зауважив, що Патріарх Кирил сьогодні докладає чимало зусиль, щоб показати, що РПЦ найбільша Церква Вселенського православ'я і повинна бути першою серед всіх.

З цього приводу Патріарх Філарет сказав наступне: «Бажання побудувати Православну Церкву на подобу Ватикану залишається. Я пам'ятаю часи, коли був живий митрополит Никодим (Ротов). Він говорив мені: "Владико, подивіться, наскільки могутня Римсько-Католицька Церква і яке слабке православ'я. Особливо Константинопольський Патріархат". Всі думки митрополита Никодима були спрямовані на те, як зробити РПЦ такою ж зовні сильною, як Ватикан. І оскільки митрополит Никодим помер рано, патріархом він не став, його послідовник, вихований ним у дусі намірів реорганізації РПЦ, продовжує його справу.

Що робить Патріарх Кирил? Масово висвячує єпископів. Для нормального функціонування РПЦ така кількість єпископів не потрібна. Єпископи фактично перетворюються на простих благочинних. У РПЦ вже близько 250 архиєреїв. Збільшено кількість єпархій шляхом поділу старих на декілька частин.

Так Патріарх хоче показати, що РПЦ –найбільша Церква Вселенського православ'я. А раз вона найбільша, повинна бути першою серед всіх. І що його вплив, у тому числі на відносини з католиками, протестантами, набагато сильніший від Константинополя. Йде боротьба. І Москва могла б довести свою перевагу, якщо б у складі Московського Патріархату була вся Українська Церква. А оскільки існує Київський Патріархат з ідеєю того, що в Україні повинна бути помісна Православна Церква, це зриває всі плани Патріарха. З відходом України РПЦ втрачає майже половину своєї структури і претендувати на першість у світовому православ'ї не може».