• Головна
  • Новини
  • УГКЦ готова до діалогу з Московським Патріархатом про примирення і чекає від нього відповіді...

УГКЦ готова до діалогу з Московським Патріархатом про примирення і чекає від нього відповіді

20.08.2012, 15:52
УГКЦ готова до діалогу з Московським Патріархатом про примирення і чекає від нього відповіді - фото 1
Глава УГКЦ, Блаженіший Святослав (Шевчук) висловив радість з нагоди підписання Декларації про примирення між польським та російським народом, Патріархом Московським Кирилом (Гундяєвим) та примасом польської Римо-Католицької Церкви Юзефом Міхаліком.

 

exklusiv.gifPress.jpgГлава УГКЦ, Блаженіший Святослав (Шевчук) висловив радість з нагоди підписання Декларації про примирення між польським та російським народом, Патріархом Московським Кирилом (Гундяєвим) та примасом польської Римо-Католицької Церкви Юзефом Міхаліком.

На прес-конфренції 19 серпня у Коломиї він зазначив: «Над цим Актом сторони працювали три роки. Було сказано, що це не є кінець, а тільки початок. Тобто процес примирення не закінчився, а тільки розпочався. Але це вже велика подія Сама по собі. Ми правда не почули за що саме поляки пробачають росіян і за що Православна Церква просить пробачення. Можливо до цього ще дійде».

На прохання кореспондента РІСУ прокоментувати можливість підписання такої Декларації між РПЦ і УГКЦ Патріарх Святослав зазначив, що в цій події він вбачає ще один позитивний момент, оскільки Патріарх Московський вступив у спілкування з Главою локальної Церкви: «Не тільки з главою всієї Католицької Церкви, а з главою локальної Церкви, визначаючи його, як свого візаві».

«Я б дуже хотів, щоб подібна річ відбулась також в Україні. Я про це вже не один раз заявляв. Нам би було дуже приємно, якщо б почався особистий діалог на рівні наших Церков, щоб Московський Патріарх визнав УГКЦ як свого співрозмовника, бо до цього часу про нас говорять лише зі Святішим Отцем у Ватикані, майже завжди без нас», – сказав Глава УГКЦ.

Блаженіший Святослав вважає, що УГКЦ і РПЦ повинна також іти дорогою примирення, за прикладом примирення між польською і російською Церквами. За словами очільника УГКЦ без уздоровлення пам‘яті на основі примирення не можливо очікувати конструктивних і добрих відносин і загалом майбутнього наших народів. «Я дякую Господу Богу, що така подія відбулась. Я вже виступив з ініціативою зі свого боку, що УГКЦ готова до такого діалогу і чекає відповіді від наших майбутніх партнетрів і нехай нам і їм в цьому поможе Господь Бог», – підсумував Патріарх Святослав.