• Головна
  • Новини
  • Усі Церкви повинні об’єднуватися у пошуку відповідей на виклики сучасності, – висновок дискусії в Одесі...

Усі Церкви повинні об’єднуватися у пошуку відповідей на виклики сучасності, – висновок дискусії в Одесі

22.06.2012, 10:25

16 червня в Одесі відбувся круглий стіл «Християнська ідентичність і сучасні суспільні виклики». Попри приналежність до різних Церков і конфесій, учасники круглого столу стверджують, що сьогодні християни повинні об’єднуватися, щоб разом шукати відповіді на виклики сьогодення.

16 червня в Одесі відбувся круглий стіл «Християнська ідентичність і сучасні суспільні виклики». Попри приналежність до різних Церков і конфесій, учасники круглого столу стверджують, що сьогодні християни повинні об’єднуватися, щоб разом шукати відповіді на виклики сьогодення.

Зокрема, єпископ Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви в Україні Уланд Шпалінгер, порушуючи питання християнської ідентичності, наголосив: «Наша відмінність не виправдовує насилля над тими, хто не схожий на нас. У цьому руслі Церкви мають важливу місію всередині суспільства – бути адвокатом в утвердженні права кожного бути іншим. Якщо так не відбувається, то це означає, що віра не впоралася зі своїм завданням. Екуменічне завдання для Церков сьогодні – шукати відповіді на виклики суспільства у Святому Письмі. Це вони повинні робити разом».

Ректор Школи апостольства мирян (РКЦ, м. Одеса) Олександр Доброєр, розповідаючи про міжконфесійні проблеми, висловив думку, що християни не знають одне одного і часто просто не наважуються переступати бар’єри: багато людей уже готові разом молитися, але не всі готові сприйняти інтелектуальний рівень одне одного. «Власне, навчання, зокрема на сертифікатній програмі з богослов’я в УКУ, – це унікальна можливість відкритися. Нам потрібно будувати між собою зв’язки добросусідства та приязні, виходити з наших спільнот і шукати нові шляхи співпраці, бо в цьому світі ми не протримаємося, якщо будемо тільки за себе».

Завідувач кафедри богослов’я УКУ Віктор Жуковський під час доповіді про троїчну парадигму й суспільні виклики висловив твердження, що часто християни віру в Бога зводять до монотеїзму, а Божу триєдність сприймають як загадку богослов’я, не розуміючи, як Отець, Син і Святий Дух реально присутні в конкретному житті християн і спрямовують це життя до повноти, щастя й гармонії: «Часто ми настільки відокремлюємо нашу віру в Триєдиного Бога від рутинних, банальних проблем, що утворюються два світи: один – це віра в Трійцю в храмі, у молитві, інший – наше реальне життя», – зазначив Віктор Жуковський.

Віктор Жуковський висловив думку, що завданням для християнської культури сьогодні є наново відкрити сховану в нас тайну Божественної триєдності, її життєвий потенціал і не просто розпочати нові богословські спекуляції на цю основну тему християнського віровчення, а прозріти й побачити ту гармонійну і динамічну єдність між Отцем, Сином, Святим Духом, людиною, людьми, суспільством.

В рамках круглого столу в Одесі вручили сертифікати випускникам сертифікатної програми з богослов’я, яку кафедра богослов’я Українського католицького університету започаткувала у вересні минулого року. Також відбулася презентація нової програми «Християнська ідентичність і сучасні суспільні виклики», яка стартує в Одесі з нового навчального року. За словами організаторів, у міжконфесійних зустрічах та академічних лекціях братимуть участь представники різних конфесій. Про це інформує прес-служба УКУ.