• Головна
  • Новини
  • Патріарх Філарет: невизнання автокефалії не найбільша біда для Церкви...

Патріарх Філарет: невизнання автокефалії не найбільша біда для Церкви

13.06.2012, 11:05
Патріарх Філарет: невизнання автокефалії не найбільша біда для Церкви - фото 1
Патріарх УПЦ КП Філарет вважає, що різниця між УПЦ (МП) і УПЦ КП лише у тому, що Київський Патріархат поки що не визнають інші Помісні Православні Церкви. Однак це явище тимчасове, бо рано чи пізно українські Церкви об’єднаються.

FIL_w.jpgПатріарх УПЦ КП Філарет вважає, що різниця між УПЦ (МП) і УПЦ КП лише у тому, що Київський Патріархат поки що не визнають інші Помісні Православні Церкви. Однак це явище тимчасове, бо рано чи пізно українські Церкви об’єднаються.

«Сьогодні не визнають, але в майбутньому – визнають», - сказав він під час свого перебування у Донецьку, інформує сайт УПЦ КП.

«Всі православні Церкви, які виникали після розпаду імперій, довгий час на визнавали – Сербську, Грузинську, Грецьку, Болгарську... і Російську!», - зазначив глава Київського Патріархату.

Патріарх Філарет нагадав, що Російську Церкву не визнавали довше, ніж всі інші – 141 рік. Проте на духовному житті це не позначилося.

«Але вона ці сто сорок років існувала, як Церква і було духовне життя, були монастирі, подвижники, Церква виростила святих. Тому невизнання великої біди для Церкви не приносить. І нас не визнають тимчасово. Це залежить від того, як швидко ми об'єднаємося з МП в єдину православну українську Церкву», - наголосив він.

Глава УПЦ КП повідомив, що вони розпочали підготовку до переговорів з УПЦ (МП) за Патріарха Алексія ІІ, але коли РПЦ очолив Кирил, то усі перемовини зупинилися.

«Він ставить за мету не об'єднання, а ліквідацію самостійності та незалежності УПЦ Московського Патріархату. Зараз в УПЦ (МП) йде боротьба – одні хочуть, щоб Церква була самостійна і незалежна, а інші – щоб вона була частиною російської Церкви. Але все залежить, головним чином, від Бога. Коли Господь створить відповідні умови, тоді відбудеться об'єднання в одну українську православну Церкву. Те, що це відбудеться, у мене жодних сумнівів немає», - запевнив Патріарх УПЦ КП Філарет.