• Головна
  • Новини
  • В УПЦ КП пояснили єпископату УПЦ, яка загроза йде від РПЦ і Патріарха Кирила...

В УПЦ КП пояснили єпископату УПЦ, яка загроза йде від РПЦ і Патріарха Кирила

14.05.2012, 11:26
В УПЦ КП пояснили єпископату УПЦ, яка загроза йде від РПЦ і Патріарха Кирила - фото 1

Синод УПЦ КП, який відбувся 13 травня, заслухав Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета про загрози, які виникають для Православної Української Церкви і для державності України у зв’язку зі спробами Московської Патріархії фактично позбавити УПЦ (МП) незалежності і самостійності в управлінні.

Синод_КП.jpgСинод УПЦ КП, який відбувся 13 травня, заслухав Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета про загрози, які виникають для Православної Української Церкви і для державності України у зв’язку зі спробами Московської Патріархії фактично позбавити УПЦ (МП) незалежності і самостійності в управлінні.

Як йдеться у журналі №16 Синоду, з того часу, як Патріарх Кирил (Гундяєв) став Московським Патріархом, керівництво РПЦ не полишає намагань фактично позбавити УПЦ (МП) статусу незалежності і самостійності в управлінні.

Як пояснили в УПЦ КП, з одного боку такі намагання обумовлені власним прагненням Патріарха Кирила зосередити у своїх руках всю повноту влади в РПЦ – на перешкоді чому стоїть статус незалежності УПЦ (МП) в управлінні, адже вона, складаючи близько половини структури РПЦ, на пряму не підпорядкована Московській патріархії. З іншого боку, такі намагання продиктовані інтересами Російської держави, керівництво якої робить все для того, щоби повернути Україну в залежність від Росії.

Як наголошують в УПЦ КП, хвороба Глави УПЦ (МП) Митрополита Володимира (Сабодана) активізувала дії Московської Патріархії, спрямовані на досягнення зазначеної вище мети шляхом внесення змін до Статуту УПЦ (МП).

В УПЦ КП не мають сумніву, що позбавлення УПЦ (МП) статусу незалежності і самостійності в управлінні перетворило би цю конфесію у фактичну маріонетку в руках російської церковної і державної влади. З цього приводу єрархія УПЦ КП прийняла Звернення Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату до архиєреїв, духовенства та вірних Української Православної Церкви (Московського Патріархату), в якому розкриває сутність планів Московської Патріархії та правдиві наслідки спроб «привести Статут УПЦ у відповідність до Статуту РПЦ».

Єпископат УПЦ КП закликає єпископат УПЦ (МП) не допустити внесення змін до Статуту УПЦ (МП), які би привели до втрати нею незалежності в управлінні.

Як наголошують в УПЦ КП, за наявною у них інформацією голова статутної комісії митрополит Іларіон (Шукало) відвідував з конфіденційним візитом Москву, де під час зустрічі з Московським Патріархом отримав від останнього пропозицію «привести Статут УПЦ у відповідність до Статуту РПЦ». В обмін на виконання пропозиції патріарха митрополит Іларіон сподівається на підтримку Московською патріархією висування його кандидатури на посаду Предстоятеля УПЦ (МП), – після смерті або відставки митрополита Володимира (Сабодана).

В УПЦ КП попереджають духовенство УПЦ КП, що «один з варіантів такого «приведення у відповідність» передбачає перетворення нинішньої єдиної структури УПЦ (МП) у кілька митрополичих округів – за прикладом таких округів у Росії. Таким чином за цими планами Київська Митрополія УПЦ (МП) з керівної структури повинна перетворитися лише в одну з українських митрополій Московського Патріархату – поряд з Одеською, Донецькою та кількома іншими митрополіями. Всі ці митрополії будуть напряму підпорядковуватися Московському патріарху, а роль Київського Митрополита буде зведена приблизно до ролі Екзарха Московського Патріархату, як це було за часів СРСР. Така фактична ліквідація УПЦ (МП), як єдиної структури, та позбавлення її статусу незалежності і самостійності в управлінні остаточно перетворили би вашу Церкву на маріонетку в руках російської церковної і державної влади – тієї влади, яка не приховує свого ворожого ставлення до державної незалежності України та прагне за будь-яку ціну повернути наш народ до покірності Кремлю. Також втрата УПЦ (МП) нинішнього статусу відсунула би на невизначений час подолання церковного розділення та утворення в Україні єдиної Помісної Православної Церкви».

В УПЦ КП закликали співбратів з УПЦ (МП): «Заради блага Православ’я, заради торжества правди і заради досягнення у майбутньому церковної єдності не допустіть, дорогі владики, отці, брати і сестри, щоби лукавством і оманою Москва відібрала у вашої Церкви навіть ту неповну свободу, яку вона зараз має!»

Синод УПЦ КП також висловив радість з приводу поліпшення стану здоров’я Митрополита Володимира (Сабодана).