Стосунки між УПЦ (МП) і УПЦ КП стають все більш напруженими

24.04.2012, 11:37
Стосунки між УПЦ (МП) і УПЦ КП стають все більш напруженими - фото 1
Днями Глава УПЦ КП Патріарх Філарет заявив, що з приходом нової влади у нього намагаються відбирати храми. Першоерарх запевняє, що випадків, коли храми переходять до Московського Патріархату, стає все більше і більше.

Fi.jpgДнями Глава УПЦ КП Патріарх Філарет заявив, що з приходом нової влади у нього намагаються відбирати храми. Першоерарх запевняє, що випадків, коли храми переходять до Московського Патріархату, стає все більше і більше.

«У Рівненській області почали скликати населення і агітувати за перехід до Московського патріархату. В Одесі секретар прес-служби митрополита Володимира заявив, що треба Київський патріархат ліквідувати. Ми побудували храм в Макарові за гроші Київського патріархату. А вони переоформили цей храм на Московський», – розповів він, пише "Сегодня".

Схожа історія і в Яготині. Тут каменем спотикання став Троїцький собор. У 1800 роки його збудував гетьман Кирило Розумовський, в 1930-ті - зруйнували комуністи, в 1994 році взялася відновлювати держава, і 29 березня 2012 року так і не добудований собор перейшов на баланс місцевої влади. «Ми не тільки освячували це місце, а й давали гроші на відновлення храму, а тепер Московський патріархат хоче забрати його собі. І яготинська влада хотіла минулого тижня передати їм храм», – поскаржився Патріарх Філарет.

В УПЦ (МП) запевняють, що все не так. «Ніхто нічого не збирався нам передавати. Собор відновлювали, як пам`ятник архітектури, як музей. Щоб там служити, наприклад, його треба перебудувати зсередини, - розповідає отець Рустик, благочинний Яготинського району. - Зараз до цього собору підбираються послідовники Філарета. 7 квітня, на Благовіщення, вони провели на території храму мітинг.

В УПЦ (МП) кажуть, що силою нікого до себе не тягнуть і до допомоги влади не вдаються. Про це інформує УНІАН.