• Головна
  • Новини
  • Патріарх Філарет не впевнений, що все духовенство УГКЦ готове об'єднатися в єдину помісну православну Церкву України...

Патріарх Філарет не впевнений, що все духовенство УГКЦ готове об'єднатися в єдину помісну православну Церкву України

26.03.2012, 09:35
Патріарх Філарет не впевнений, що все духовенство УГКЦ готове об'єднатися в єдину помісну православну Церкву України - фото 1
Про відносини УПЦ КП з УГКЦ Патріарх Філарет розповів в інтерв'ю «НГ Релігії». Як акцентував першоєрарх КП, зараз між цими Церквами cтосунки нормалізувалися.

Філарет.jpgПро відносини УПЦ КП з УГКЦ Патріарх Філарет розповів в інтерв'ю «НГ Релігії». Як акцентував першоєрарх КП, зараз між цими Церквами cтосунки нормалізувалися.

«З Українською Греко-Католицькою Церквою у нас були складні відносини на початку 1990-х років, коли йшла боротьба за храми. А тепер, коли побудовані сотні, а може, й тисячі храмів у Галичині і кожен прихід має свій храм, у нас нормалізувалися відносини. У нас багато спільного. Обидві Церкви стоять на державних позиціях і позиціях захисту моралі в суспільстві. Останнє нас об'єднує не тільки з греко-католики, а й з римо-католиками, і з протестантами.

Об'єднання з ними можливе тоді, коли українське православне співтовариство об'єднається в одну Церкву, яка буде визнана світовим православ'ям. Справа в тому, що Греко-Католицька Церква виникла в XVI столітті, коли Україна, втративши свою державність, стала частиною Польського королівства і православні єпископи були поставлені в нерівні умови з католицькими єпископами. А тепер ми маємо свою державу. Оскільки причина поділу ліквідована, є підстави для об'єднання. Але я не думаю, що вся УГКЦ готова до об'єднання в єдину православну Церкву. Якщо і станеться таке об'єднання, то частина уніатського духовенства піде просто в Римо-Католицьку Церкву», — сказав Предстоятель УПЦ КП.