• Головна
  • Новини
  • В РПЦ розповіли, від чого залежить зустріч Папи і Патріарха Кирила...

В РПЦ розповіли, від чого залежить зустріч Папи і Патріарха Кирила

14.03.2012, 10:30
В РПЦ розповіли, від чого залежить зустріч Папи і Патріарха Кирила - фото 1

Митрополит Волоколамський Іларіон, Голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Російської Православної Церкви, відповідаючи на питання кореспондента телеканалу «Дощ», сказав, що зустріч Патріарха і Папи Римського відбудеться, проте час зустрічі буде залежати від готовності обох сторін до продуктивного діалогу.

Алфеєв.jpgМитрополит Волоколамський Іларіон, Голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Російської Православної Церкви, відповідаючи на питання кореспондента телеканалу «Дощ», сказав, що зустріч Патріарха і Папи Римського відбудеться, проте час зустрічі буде залежати від готовності обох сторін до продуктивного діалогу.

«Ми стурбовані не місцем і часом зустрічі, а її змістом. Зустріч відбудеться, коли обидві сторони дозріють, коли зустріч зможе принести реальні плоди і змінити на краще ситуацію в міжцерковних відносинах. Ми над цим працюємо», – пояснив митрополит Іларіон.

Головною перешкодою для продуктивного діалогу Митрополит РПЦ черговий раз назвав проблему міжконфесійної ситуації в Західній Україні в 80-90 і рр..: «Ми очікуємо конкретних кроків від Католицької Церкви, щоб змінити ситуацію на краще», – підкреслив митрополит Волоколамський. Про це інформує tvrain.

Очільник ВЗЦЗ МП не оминув нагоди використати ще раз традиційне для РПЦ обвинувачення на адресу греко-католиків: «насильницький розгром трьох православних єпархій — Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської». 

Свого часу в інтерв’ю Українській службі Бі-Бі-Сі Екс-глава УГКЦ Патріарх Любомир прокоментував вже традиційні звинувачення архиєпископа Іларіона на адресу українських греко-католиків: «Ці закиди роблять постійно, але я ще не чув, щоб хтось їх довів. Я не знаю жодного випадку, коли б ми забрали хоча б один православний храм, збудований вірними РПЦ. У 1946 році Російська Православна Церква в Західній Україні отримала від держави понад 500 храмів. Годі сказати, що це були храми РПЦ», — пояснив Глава УГКЦ. За його словами, у час виходу УГКЦ з підпілля траплялися прикрі випадки, коли громада розділялася і були великі непорозуміння. Але це вже давно минуло і сьогодні практично немає конфліктних ситуацій. «Я все ще чекаю на об’єктивні докази того, що греко-католики насильно забрали якісь храми чи що перешкоджають будувати нові церкви», – сказав кардинал Любомир (Гузар).