• Головна
  • Новини
  • Дискусія з РПЦ довкола псевдособору так і не зрушила з мертвої точки, - Патріарх УГКЦ...

Дискусія з РПЦ довкола псевдособору так і не зрушила з мертвої точки, - Патріарх УГКЦ

06.03.2012, 10:30
Дискусія з РПЦ довкола псевдособору так і не зрушила з мертвої точки, - Патріарх УГКЦ - фото 1
Російську Православну Церкву сталінський режим використав для насильницької ліквідації УГКЦ.

Патріарх СвятославРосійську Православну Церкву сталінський режим використав для насильницької ліквідації УГКЦ. Однак російське духовенство і досі не вибачилася перед греко-католиками за привласнення усього їхнього майно у повоєнні роки. Таку тезу озвучив Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук) в інтерв’ю для газети «День».

«На мою думку, здатність до покаяння є ознакою живого християнського сумління, є необхідною умовою для так званого зцілення пам’яті. Ось, наприклад, відбулося взаємне покаяння і прощення між нашою Церквою і Польською Римо-Католицькою Церквою. Ми пережили унікальний момент, який, сподіваюся, ще буде вивчено і озвучено. Точно знаю, що польський єпископат прагне мати подібний акт взаємного примирення з Російською Православною Церквою. Але, коли заходить мова про те, за що повинна вибачитися РПЦ перед Польською Римо-Католицькою Церквою, виникають труднощі.», - зазначив він.

Патріарх Святослав (Шевчук) зауважив, що і між УГКЦ і РПЦ не відбулося символічного акту примирення, що, на його переконання, є «дуже серйозною перешкодою для зцілення пам’яті, а отже, — розвитку церковних відносин».

«Дуже часто чуємо про перешкоду для зустрічі із Папою, яку озвучує Патріарх Кирило, мовляв, тією перешкодою є уніати на Західній Україні. І це повторюється вже протягом 20 років — чи не щороку на різних форумах... Але справжньою перешкодою, до певної міри, є нездатність визнати свої помилки. Зокрема, тієї, що структуру Російської Православної Церкви було використано сталінським режимом для насильницької ліквідації УГКЦ. До сьогоднішнього дня всі ці дискусії довкола львівського псевдособору не зрушено з мертвої точки», - заявив він.

«Очевидно, були певні непорозуміння, за які ми, в принципі, як ви вже згадали, готові були не раз вибачитися. Але для того, щоб справді було примирення і зцілення пам’яті, потрібно вибачатися всім сторонам, які були учасниками того конфлікту. Перед нами, на жаль, ще ніхто вибачитися не готовий», - додав Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук).