• Головна
  • Теми
  • Патріарх Кирил причетний до конфліктів в УПЦ (МП), - архиєпископ УПЦ КП...

Патріарх Кирил причетний до конфліктів в УПЦ (МП), - архиєпископ УПЦ КП

20.02.2012, 13:46
Патріарх Кирил причетний до конфліктів в УПЦ (МП), - архиєпископ УПЦ КП - фото 1
В УПЦ КП вважають, що у відстороненні Митрополита Володимира від керівництва Церквою та у загостренні конфлікту в УПЦ (МП) не останню роль відіграв Патріарх РПЦ Кирил.

Aрхиєпископ ЄвстратійВ УПЦ КП вважають, що у відстороненні Митрополита Володимира від керівництва Церквою та у загостренні конфлікту в УПЦ (МП) не останню роль відіграв Патріарх РПЦ Кирил. Таку думку в інтерв’ю Портал-Сredo.ru висловив архиєпископ Чернігівський і Ніжинський УПЦ КП Євстратій (Зоря).

«Цілком очевидно, що група з трьох митрополитів (Одеського Агафангела, Донецького Іларіона і Вишгородського Павла), яка активно спробувала на останньому засіданні Синоду відсторонити від впливу на керівництво Церквою Митрополита Володимира, під час хвороби здійснює цей вплив через своє найближче оточення, намагалася це зробити, якщо не за прямою вказівкою Патріарха Кирила, то, принаймні, за погодженням з ним», - сказав він.

Єпископ Київського Патріархату каже, що боротьба в УПЦ (МП) ведеться загалом навколо одного питання – бути чи ні Церкві самостійною в управлінні. Як він підкреслив, в УПЦ (МП) нині змагаються два угрупування – одне відстоює незалежність Церкви, гарантом якої є Митрополит Володимир, інше - тріумівірат митрополитів, які рвуться до влади, - цю незалежність намагаються звести до мінімуму.

«Митрополит Володимир прийшов в Україну як ставленик Московської Патріархії. У міру можливого він завжди демонстрував лояльність Москві, підтримував російські інтереси. Але Російська імперія рідко уміла цінувати тих, хто їй служить. Їй потрібні не помічники, а раби. Так що владиці Володимиру "тако злом заплатили за предобрійше", - пояснив він.

На думку владики Євстратія, Митрополиту Володимиру упродовж тривалого часу вдавалося урівноважувати дві сили в середовищі УПЦ (МП). Проте нинішній розвиток подій в УПЦ (МП) свідчить, що така система вже не може існувати.

«Як мені здається, цей конфлікт буде розвиватися - незалежно від особистостей, незалежно від того, якими будуть імена й особисті інтереси або мотиви безпосередніх учасників. Зрештою, це призведе до того, що не зовсім життєздатна спочатку структура зміниться в ту чи іншу сторону. А може навіть розділитися по лінії ставлення до статусу Української Церкви на меншу частину гарячих прихильників тісної єдності з Москвою і велику частину прихильників церковної незалежності, тобто автокефалії»,- заявив владика Євстратій (Зоря).

Архиєпископ УПЦ КП зауважив, що ситуація, у якій нині опинилася УПЦ (МП), нагадує події 1991-1992 років.

«Якщо згадати історію УПЦ (МП) двадцятирічної давності, то потрібно вказати на те, що митрополит Філарет, як тодішній глава УПЦ (МП), до останнього намагався уникнути розриву з РПЦ МП. Не він був ініціатором формального розриву з Російською Церквою. Чи не митрополит Філарет пішов з Російської Церкви – його звідти викинули рішенням Архиєрейського Собору від 11 червня 1992 року», - сказав він

«Я думаю, що зовнішня сторона того, що відбуватиметься найближчим часом в УПЦ (МП), стане приблизно схожою. Але жодна із сторін конфлікту не хоче бути явним ініціатором розриву», - додав архиєпископ УПЦ КП Євстратій (Зоря).