• Головна
  • Новини
  • В УАПЦ вирішили припинити переговори з УПЦ КП допоки її очолює Патріарх Філарет...

В УАПЦ вирішили припинити переговори з УПЦ КП допоки її очолює Патріарх Філарет

10.02.2012, 12:30
В УАПЦ вирішили припинити переговори з УПЦ КП допоки її очолює Патріарх Філарет - фото 1
Після засідання Собору Митрополит Мефодій, Глава УАПЦ, заявив, що дочекається, поки Патріарх Філарет " або передумає, або відійде від керівництва Церкви по старості".

Філарет-Кудряков.jpgЄрархи Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ) 9 лютого на Соборі вирішили остаточно перервати спілкування з керівництвом Української Православної Церкви Київського Патріархату (УПЦ КП) з питань об'єднання двох Церков до тих пір, поки Патріарх Філарет очолює цю Церкву, повідомляє "Коммерсант-Украина".

Після засідання Собору Митрополит Мефодій, Глава УАПЦ, заявив, що дочекається, поки Патріарх Філарет " або передумає, або відійде від керівництва Церкви по старості".

"Ми сподівалися на братський діалог, а прихильники УПЦ КП, наприклад в Івано-Франківську, в цей час розповсюджували листівки із закликами до священиків УАПЦ не слухати своїх архієреїв і переходити до Філарета", – заявив він.

На його думку, УПЦ КП є "політичною організацією, а її Патріарх – політиканом". "Філарет перебуває за межами канонічного православ'я і нас тягне туди ж – туди, де церква буде гнити", – вважає митрополит.

Він додав, що в УАПЦ готові прийняти у свої ряди священиків і єпископів УПЦ КП в індивідуальному порядку, оскільки "більшість з них хочуть єдиної Церкви".

В УПЦ КП заяви митрополита Мефодія викликали обурення. "В УПЦ КП зовсім інші настрої. Наша церква єдина, і переходити в УАПЦ ніхто, звичайно ж, не буде", – запевнив секретар Священного Синоду УПЦ КП архиєпископ Євстратій (Зоря).

Слова Митрополита Мефодія про неканонічність Патріарха Філарета викликали в УПЦ КП особливе здивування.

"Якщо вони мислять категоріями Москви, в якій вважають, що Філарет - не патріарх, а відданий анафемі мирянин, то тоді вони самі в кращому випадку - заборонені в служінні священики Московського патріархату , а в гіршому - прості миряни. Мефодій же - ніякий не митрополит, а заборонений у служінні протоієрей Валерій Кудряков (мирське ім'я та сан митрополита Мефодія до переходу з УПЦ МП в УАПЦ – Ред.)", – пояснив архиєпископ Євстратій.

За його словами, УПЦ КП "продовжить діалог з окремими єпископами та священиками УАПЦ, які прагнуть об'єднання церков".

Як повідомлялося, переговори між обома Церквами розпочався 14 вересня 2011 року, в результат зустріч Патріарха Філарета та Митрополита Мефодія. Після цього була сформована комісія, яка працювала над питанням об'єднання. Однак потім керівництво УАПЦ висунуло в якості обов'язкової умови для продовження діалогу відставку Патріарха Філарета, на що в УПЦ КП повідомили про припинення діалогу.