• Головна
  • Новини
  • Російській Православній Церкві не сподобалося, що УГКЦ хоче створити 3 нових митрополії...

Російській Православній Церкві не сподобалося, що УГКЦ хоче створити 3 нових митрополії

10.11.2011, 10:24
Російській Православній Церкві не сподобалося, що УГКЦ хоче створити 3 нових митрополії - фото 1
В Московському Патріархаті вважають, що це зашкодить православно-католицькому діалогу в Україні.

Сизоненко.jpgСтворення трьох нових митрополій Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) ускладнить православно-католицький діалог в Україні, вважають в Московському Патріархаті, повідомляє РИА Новости.

"Ми завжди стурбовані активізацією діяльності католиків на територіях, які не вважаються католицькими. Україна католицьким регіоном не вважається. Звичайно, реформи церковних структур – це внутрішня справа УГКЦ, але створення митрополій – це знак того, що вони посилюють свої позиції, і це неминуче викличе напругу в православно-католицьких відносинах в Україні", – заявив секретар Відділу зовнішніх церковних зв'язків з міжхристиянських відносин священик Димитрій Сизоненко.

Багато дій УГКЦ в постперебудовні роки в РПЦ розцінюють як агресивну експансію на схід, на канонічні території Московського Патріархату.

Як РІСУ повідомляла, про створення 3 нових митрополій УГКЦ повідомив 8 листопада  Глава УГКЦ Патріарх Святослав (Шевчук). Народження нових митрополій є важливим кроком на шляху до проголошення Патріархату УГКЦ.

"Ми є напередодні створення трьох митрополій. Сьогодні в Україні існує єдина Києво-Галицька митрополія з осідком у Києві. Такою структурою наша митрополія віддзеркалює той стан Церкви, який у нас був за часів Київської Русі. Був єдиний митрополит, який був де-факто главою Помісної Церкви та мав відповідно владу над єпископами своєї території. Очевидно, що більш, як за тисячу років наша Церква розвинулася зокрема і в Україні. Сьогодні такий природній стан розвитку церковної структури потребує вдосконалення. Отож для того, щоб краще надати душпастирську опіку нашим вірним, рішенням Синоду єпископів УГКЦ і з благословення Апостольської Столиці ми створили три нових митрополії", – наголосив першоєрарх.

За словами Патріарха, 29 листопада буде проголошена Львівська митрополія з осідком у Львові. Митрополія в Івано-Франківську буде проголошена 13 грудня. Митрополія у Тернополі – 22 грудня.

Створити три нові митрополії вирішив Синод єпископів УГКЦ. Тепер в УГКЦ буде сім митрополій. Крім новостворених, ще однією митрополією УГКЦ в Україні є Києво-Галицька митрополія, яку очолює Блаженніший Святослав. До її складу входять Київська архиєпархія, Донецько-Харківський, Одесько-Кримський та Луцький екзархати. Крім того до УГКЦ належать Перемишльсько-Варшавська митрополія у Польщі, Філадельфійська митрополія у США та Вінніпеґська митрополія у Канаді.