• Головна
  • Новини
  • Бенедикт XVI запевнив, що у близькому майбутньому православні і католики служитимуть євхаристію спільно...

Бенедикт XVI запевнив, що у близькому майбутньому православні і католики служитимуть євхаристію спільно

26.09.2011, 10:08
Бенедикт XVI запевнив, що у близькому майбутньому православні і католики служитимуть євхаристію спільно - фото 1
Бенедикт XVI зустрівся із представниками православних Церков Німеччини.

foto_04.jpgПід час Апостольської подорожі до Німеччини, у суботу, 24 вересня 2011 р., в приміщенні Фрайбургської духовної семінарії Бенедикт XVI зустрівся із представниками православних Церков Німеччини.

В країні налічується коло 1 мільйона 300.000 тисяч православних, які належать до різних юрисдикцій. Найбільше вірних має Вселенський Константинопільський Патріархат (коло 400.00).17 єпископів об’єднані в Єпископську Православну Конференцію Німеччини. Приблизно 300.000 вірних належать до давніх східних християнських Церков, які називають Дохалкідонськими, бо вони не визнають рішень Халкідонського та наступних Вселенських соборів.

У своєму слові під час зустрічі з представниками православних Церков Німеччини Папа Бенедикт ХVІ повторив те, що вже не один раз висловлював при різних нагодах, а саме, що серед усіх християнських Церков та спільнот найближчою до Католицької Церкви є Православна. «Так можемо надіятись, що не є дуже віддаленим той день, коли ми зможемо знову разом служити Пресвяту Євхатистію», – промовив Святіший Отець, додаючи, що Католицька Церква із зацікавленням та симпатією спостерігає за розвитком православних Церков в Європі, а, зокрема, у Німеччині. Вказуючи на велику кількість православних вірних у сьогоднішній Німеччині, Вселенський Архиєрей наголосив, що вони є конститутивною частиною даного суспільства і що роблять свій великий вклад у збереження та поширення християнської культури та віри. Папа висловив велику радість також з приводу зміцнення співпраці між різними православними Церквами у Німеччині.

Під час викладацької діяльності Йозефа Ратцінґера у Бонні та його архиєпископського служіння у Мюнхені й Фрайзінґу, між католицькою Єпископською Конференцією Німеччини та Православною Церквою започаткувалась добра співпраця, спрямована на налагодження та зміцнення католицько-православних стосунків у Німецькій Федерації. Папа наголосив, що продовження цієї співпраці є дуже важливим для вияснення богословських відмінностей двох Церков, що є необхідним на шляху до відновлення повної єдності, якої бажаємо і за яку молимось.

Святіший Отець зазначив, що в сучасному світі, де немало осіб бажають, так би мовити, «звільнити» суспільне життя від Бога, християнські Церкви Німеччини, серед яких і православні Церкви, на основі віри у єдиного Бога і Отця всіх людей, разом крокують шляхом мирного свідчення до усвідомлення та єдності між народами. І, так живучи, вони ставлять у центрі своєї проповіді воплочення Божого Сина, на якому основується гідність людини, та разом трудяться, щоб захищати людське життя від його зачаття до природної смерті. Віра у Бога, Сотворителя життя, та вірність принципу гідності кожної людини додає християнам сили ставити опір селекції та різноманітним маніпуляціям людського життя, захищаючи також ідеал християнського подружжя між чоловіком та жінкою. Про це інформує Радіо Ватикан.