• Головна
  • Новини
  • Глава УГКЦ закликає до святкування хрещення Русі-України та «примирення з братами у вірі»...

Глава УГКЦ закликає до святкування хрещення Русі-України та «примирення з братами у вірі»

22.07.2011, 15:29
Глава УГКЦ закликає до святкування хрещення Русі-України та «примирення з братами у вірі» - фото 1
Патріарх Святослав (Шевчук) у зверненні з нагоди дня святого рівноапостольного Великого Князя Володимира та відновлення хресних обітів закликав духовенство, монашество і вірних Церкви 28 липня взяти участь в урочистих богослужіннях.

Shevchuk_introniz.jpgexklusiv.gifПатріарх Святослав (Шевчук) у зверненні з нагоди дня святого рівноапостольного великого князя Володимира та відновлення хресних обітів закликав духовенство, монашество і вірних Церкви 28 липня взяти участь в урочистих богослужіннях.

«Цими літургійними актами ми прагнемо передусім подякувати Господеві за "великий дар хрещення" (блаж. Іван Павло ІІ), що його удостоїлися наші предки понад тисячу літ тому, а також віддати шану багатьом поколінням наших співвітчизників, які впродовж усієї християнської історії нашого народу зберегли у своїх серцях святу віру й передали її нам, своїм нащадкам», - пояснив Предстоятель УГКЦ

Відновленням хресних обітниць, як зазначає Глава УГКЦ, «ми прагнемо заявити нашому Творцеві й Спасителеві, що хочемо відкрито визнавати нашу віру, боронити її та жити нею в нашому особистому, родинному, професійному й суспільному житті». Воно повинно стати «врочистою маніфестацією нашої вірності спасенному союзу з Богом, у який ми увійшли через святе хрещення», а не повторенням ритуалу чи обряду.

Також Патріарх закликав вірних і духовенство Церкви «витривало шукати шляхів примирення та поєднання з нашими братами у вірі». «Нашою ревною молитвою, щирою відкритістю до діалогу, готовністю до прощення й примирення маємо сповняти заповідь Христову «Щоб усі були одно» (Йо 17, 21)», – додав у зверненні Предстоятель УГКЦ.

За словами Глави УГКЦ, «на радість урочистостей падає тінь від усвідомлення рани розділення, що залишається відкритою на церковному тілі нашого народу». «На превеликий жаль, колись єдина Київська митрополія, зроджена з джерела святоволодимирівського хрещення, сьогодні поділена, а її діти, що належать до чотирьох традиційних українських Церков (Української Греко-Католицької Церкви, Української Православної Церкви в єдності з Московським Патріархатом, Української Православної Церкви Київського Патріархату та Української Автокефальної Православної Церкви), нерідко носять у своїх серцях гіркий осад від різних болючих подій, що трапилися в історії, від зазнаних кривд, закорінених упереджень та недовіри», – пише Патріарх Святослав.

2011 рік, за словами Предстоятеля УГКЦ, це перший рік приготування до 1025-ліття хрещення Русі-України і, згідно з рішенням Синоду єпископів УГКЦ, він присвячений Божому Слову. Тому Патріарх звернув увагу на те, що потрібно «зробити Боже Слово доступним для всіх наших співвітчизників через поширення священних текстів серед нашого народу. В нашій країні, яка слушно називається християнською, не повинно бути дому, в якому б не було Біблії – Книги, що містить Боже Слово».