• Головна
  • Новини
  • Предстоятелі УПЦ Київського і Московського Патріархатів за діалог, але шляхи подолання розколу кожен бачить по-своєму...

Предстоятелі УПЦ Київського і Московського Патріархатів за діалог, але шляхи подолання розколу кожен бачить по-своєму

11.07.2011, 13:26
Предстоятелі УПЦ Київського і Московського Патріархатів за діалог, але шляхи подолання розколу кожен бачить по-своєму - фото 1
Предстоятелі Українських Православних Церков Київського і Московського Патріархатів – Патріарх Філарет (Денисенко) і Митрополит Володимир (Сабодан) – висловилися за подолання церковного розколу.

Sabodan-Filaret.jpgПредстоятелі Українських Православних Церков Київського і Московського Патріархатів – Патріарх Філарет (Денисенко) і Митрополит Володимир (Сабодан) – висловилися за подолання церковного розколу.

Патріарх Філарет направив єпископам, духовенству і мирянам УПЦ (МП), присутнім на помісному Соборі 8 липня, вітальне звернення з пропозицією пошуку церковної єдності та плідного діалогу, а Предстоятель УПЦ Митрополит Володимир фактично відповів йому в своїй доповіді на тому ж Соборі: позиція УПЦ – об'єднання всіх православних християн в лоні єдиної канонічної Церкви шляхом повернення до неї через покаяння відокремлених.

Патріарх Філарет у вітальному зверненні нагадав про ювілейну дату – 20 років від часу проведення 1-3 листопада 1991 р. Собору УПЦ (тоді ще єдиної Церкви), який одноголосно прийняв рішення про її автокефалію.
 
«Деякі з вас були присутні на тому соборі і поставили свій підпис під цим рішенням. Два десятиліття церковного життя показали – рішення про автокефалію було правильним. Свідченням цього є й те, що колишні противники цього рішення поступово стають його прихильниками», – пише у своєму зверненні Патріарх Філарет.
 
Проте за минулі 20 років, підсумував Предстоятель Київського Патріархату, Московська Патріархія «не бажає дійсно чути соборний голос Української Церкви, не шукає шляхів для вирішення наболілих проблем», намагаючись «всякою ціною, навіть на шкоду Православ'ю, зберегти свою владу над УПЦ», щоб її статус незалежної і самоврядної «не був наповнений реальним змістом і щоб УПЦ (МП) в складі Московського Патріархату була чимось схожим на УРСР у складі Радянського Союзу».
 
Патріарх Філарет заявив про те, що в жовтні 2009 р. «з великим піднесенням Україна зустріла початок діалогу між Київським Патріархатом і УПЦ (МП)». Але потім, за його словами, «всі добре побачили, що Москва злякалася плідності і конструктивності цього діалогу і зробила все можливе, щоб його зруйнувати».
 
Патріарх Філарет закликав УПЦ (МП) відійти від нав'язаного їй Москвою «шляху ворожнечі» і «обрати свій власний – шлях примирення та пошуку церковної єдності, шлях плідного діалогу і розуміння, шлях служіння Православ'ю, а не " русскому миру"».
 
8 липня Предстоятель УПЦ (Московського Патріархату) Митрополит Володимир фактично відповів Предстоятелю УПЦ КП Філарету у своїй доповіді на помісному ювілейному Соборі УПЦ.
 
Митрополит так само, як і Патріарх Філарет, відзначив важливість наданого УПЦ статусу незалежної і самостійної в управлінні, який вона отримала від РПЦ ще в 1990 році. Однак не став згадувати архиєрейський Собор УПЦ 1991 року, коли єпископат на своєму Соборі звернувся до РПЦ з проханням підвищити статус УПЦ до автокефального.
 
Навпаки, Митрополит визначив одним із головних завдань Собору УПЦ 8 липня 2011 завершення процедури затвердження в РПЦ і УПЦ хоча б тих рішень, які були прийняті щодо канонічного статусу УПЦ в 1990 році. Як відомо, ці рішення по-різному інтерпретуються як в РПЦ (звичайно зменшуються), так і в УПЦ (зазвичай збільшуються).
 
Говорячи про розкол, Митрополит Володимир сказав, що православні християни, які опинилися поза УПЦ (МП), також «славлять спільну з нами віру, серед них чимало таких, які щиро прагнуть воцерковитися та долучитися до істинної православної духовності». Однак через перебування в розколі вони «не можуть досягти тієї повноти церковності, яка подається людині через благодатні дари Святого Духа».
 
«Ми будемо молитися за вас, навіть якщо ви не хочете цієї молитви, – сказав Митрополит Володимир, – ми на колінах будемо просити Бога, щоб Він милість Свою прихилив до України, щоб Він об'єднав Церкву, об'єднав народ».
 
«Демонструючи готовність розпочати конструктивний діалог з неканонічними церковними структурами», УПЦ, за словами Митрополита Володимира, «одночасно зберігає свою принципову позицію», яка «була і залишається незмінною»: об'єднання всіх православних християн в лоні єдиної канонічної Церкви шляхом повернення до неї тих, хто від неї відокремився. Шлях повернення передбачає покаяння, яке не є «принизливою процедурою», сказав Митрополит. При цьому УПЦ (МП) «готова забути про рани», які їй нанесли ті, хто відокремився.
 
«Починаючи діалог з неканонічними товариствами ... ми прагнемо не перемоги над братами, а їхнього повернення» в рятівну Церкву, підкреслив Митрополит Володимир і звернувся до всіх вірних УПЦ (МП) щодня підносити молитви про повернення тих, хто відпав від Церкви, «щоб ми єдиними устами і єдиним серцем могли славити Господа» в єдиній Церкві. Про це повідомляє «Релігія в Україні».