• Головна
  • Новини
  • УПЦ (МП) налаштована на відвертий і конструктивний діалог з УГКЦ...

УПЦ (МП) налаштована на відвертий і конструктивний діалог з УГКЦ

16.06.2011, 15:20
УПЦ (МП) налаштована на відвертий і конструктивний діалог з УГКЦ - фото 1
В УПЦ надіються, що складний період у відносинах відходить у минуле.

UGCC_MP.jpgПро це заявив секретар Відділу зовнішніх церковних зв'язків Української Православної Церкви протоієрей Миколай Данилевич 14 червня під час зустрічі з делегацією Німецького Фонду Маршалла Сполучених Штатів, повідомляє офіційний сайт УПЦ.

«Ми надіємось, що складний період у наших відносинах відходить у минуле. Ми можемо співпрацювати у багатьох сферах. Зокрема, ми могли б поєднати наші зусилля для спільного захисту традиційних християнських цінностей, яким загрожують секуляризаційні процеси, що йдуть до нас з Європи», – сказав отець Миколай. 

Разом з тим, представники УПЦ висловили занепокоєння окремими випадками, за їх словами, «прозелітичної діяльності греко-католиків серед православного населення України». При цьому,  як йдеться у повідомленні, було висловлене сподівання, що всі гострі питання у взаємовідносинах будуть згодом обговорені й вирішені.

Коментуючи ситуацію з церковним розколом в Україні, голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ архиєпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко), під головуванням якого відбулася зустріч, зазначив, що вирішення цього питання можливе лише в канонічному полі. Голова  ВЗЦЗ підкреслив: це розділення пройшло в тому числі й по лінії української й російської ідентичності, які обидві присутні в Україні.

Архиєпископ Олександр вважає, що єдиною Церквою, яка присутня на обох берегах Дніпра й об’єднує україномовних й російськомовних громадян нашої країни, є Українська Православна Церква. Натомість, інші конфесії, такі як УПЦ КП, УАПЦ, УГКЦ, за словами єпископа УПЦ, об’єднують в основному людей лише української ідентичності, через що ці конфесії локалізовані здебільшого на Заході й, частково, в Центрі України. Утримувати баланс між цими ідентичностями непросто, однак УПЦ, за його словами, намагається робити все, щоб всі православні нашої країни, незалежно від мови спілкування й політичних поглядів, відчували себе комфортно в лоні єдиної Церкви.