• Головна
  • Новини
  • Предстоятелі УПЦ КП та УГКЦ обговорили подальшу співпрацю двох Церков...

Предстоятелі УПЦ КП та УГКЦ обговорили подальшу співпрацю двох Церков

21.05.2011, 11:37
Зустріч відбулася 18 травня 2011 р. у резиденції Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

Зустріч відбулася 18 травня 2011 р. у  резиденції Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.  Владику Святослава супроводжував секретар Синоду УГКЦ єпископ Богдан (Дзюрах). На зустрічі також були присутні секретар Синоду Київського Патріархату єпископ Євстратій та керуючий справами Київської Патріархії єпископ Агапіт.

За повідомленням прес-служби Київської Патріархії, Патріарх Святослав подякував Патріарху Філарету за його присутність у кафедральному храмі Воскресіння в день інтронізації нового Глави УГКЦ. На згадку про цю подію він подарував Главі УПЦ КП копію намісної ікони Божої Матері з іконостасу собору Святої Софії в Римі (УГКЦ), а також відеозапис інтронізаційної служби.

Далі  Глави двох Церков обговорили широке коло питань щодо співпраці Київського Патріархату та УГКЦ. Найперше було зазначено користь такої співпраці не стільки у питаннях віровчення, яке відрізняється, скільки у питаннях, погляд на які є однаковим – суспільна мораль, соціальне служіння, державно-церковні відносини, патріотичне виховання, відстоювання права на свободу совісті, тощо. Владика Святослав зазначив, що у своїй діяльності у цих питаннях він має намір примножувати здобутки свого попередника, владики Любомира (Гузара).

Всі учасники зустрічі висловили занепокоєння посиленням суспільного протистояння, зростанням проявів політичного екстремізму. У зв’язку з цим було зазначено потребу і надалі спільно відстоювати державний суверенітет, незалежність, територіальну цілісність та громадянський мир в Україні.

Предстоятелі двох Церков обговорили конкретні напрямки розвитку подальшої співпраці, які стосуються як двосторонньої, так і багатосторонньої взаємодії.

На загадку про зустріч Патріарх Філарет подарував Главі УГКЦ видані Київською Патріархією переклади українською мовою книг мужів апостольських, апологетів, «Точний виклад Православної віри» св. Іоанна Дамаскіна, Псалтир та багатотомник «Доборотолюбія».