• Головна
  • Новини
  • Глава УГКЦ хотів би зустрітися з Патріархом Кирилом, щоб зняти напругу...

Глава УГКЦ хотів би зустрітися з Патріархом Кирилом, щоб зняти напругу

01.04.2011, 13:20
Глава УГКЦ хотів би зустрітися з Патріархом Кирилом, щоб зняти напругу - фото 1
Патріарх Святослав (Шевчук) переконаний, що коли є змога між собою спілкуватися, то в такому відкритому спокійному спілкуванні можна зняти будь-яку напругу. До такого спілкування Глава УГКЦ відкритий.

Svyatoslav.jpgПро це Патріарх Святослав сказав в інтерв’ю «Лівому берегу». На запитання Чи хотіли б Ви зустрітися з Патріархом Кирилом і що Ви б йому сказали?, новий Глава УГКЦ відповів, що найкращий спосіб спілкування – це бути відкритими у братньому діалозі, відкритими до очищення нашої пам’яті, просити прощення і прощати.

«Дуже хотів би його відвідати і мати з ним особисту зустріч. Я переконаний, що коли ми маємо змогу між собою спілкуватися, то в такому відкритому спокійному спілкуванні ми можемо зняти будь-яку напругу. Я до такого спілкування відкритий.

Так само наша Церква завжди протягом усіх років після виходу з підпілля заявляла про свою готовність і відкритість до діалогу. Я пригадую, як мій святитель Патріарх Іван Любачівський після свого переїзду в Україну сказав: «Прощаємо і просимо прощення». З його боку це був дуже глибокий заклик до примирення. А це були 90-ті роки – пік протистояння, яке було зокрема в Західній Україні. Богу дякувати, що воно вже минуло. З нашого боку це прагнення до примирення було. Пізніше те саме потвердив і повторив Блаженніший Любомир в присутності Папи Івана Павла ІІ, коли той відвідував Україну.

Думаю, що сьогодні ми маємо не так ятрити чи поглиблювати ці рани, як їх гоїти. Гоїти рани нашої пам’яті можна лише взаємним прощенням. Тому, коли йдеться про будь-яких наших братів чи сусідів, які нам нанесли рани чи були нами зранені, то найкращий спосіб спілкування – це бути відкритими у нашому братньому діалозі, відкритими до очищення нашої пам’яті, просити прощення і прощати», – сказав Патріарх Святослав (Шевчук).