• Головна
  • Новини
  • УГКЦ вибудовуватиме «стратегічний альянс» у стосунках з православними Церквами України...

УГКЦ вибудовуватиме «стратегічний альянс» у стосунках з православними Церквами України

29.03.2011, 14:32
УГКЦ вибудовуватиме «стратегічний альянс» у стосунках з православними Церквами України - фото 1
Це, перш за все, конструктивний діалог, співпраця і співіснування в альянсі задля відстоювання традиційних християнських вартостей. Мова про злиття не йде.

Святослав (Шевчук)Під час першої прес-конференції, яка сьогодні відбулася у приміщенні інформагентства УНІАН, Патріарх Святослав розповів, якими бачить стосунки між УГКЦ та УПЦ (МП), УПЦ КП і УАПЦ. Це, перш за все, конструктивний діалог, співпраця і співіснування в альянсі задля відстоювання традиційних християнських вартостей. Мова про злиття не йде.

«Наша політика, тобто наш спосіб спілкування з ними буде рухатися в напрямку до конструктивного діалогу і співпраці. Я вам хочу розповісти свої останні думки і враження. Буквально перед нашим синодом я був присутній на міжнародній конференції однієї дуже важливої благодійної організації «Церква в потребі» в Німеччині. Я був запрошений відслужити урочисту Літургію в нашому обряді. Відразу після Літургії відбувся круглий стіл, на якому були присутні кардинал Кох, який є Префектом Папської Ради у справах єдності між християнами, а з іншого боку – Митрополит Іларіон Алфеєв, який є відповідальним за Відділ зовнішніх церковних стосунків Московського Патріархату. Було дуже цікаво на тому круглому столі, було проголошено про необхідність стратегічного альянсу між Російською Православною Церквою і Церквою Католицькою. І, очевидно, ми почуваємо себе частиною такого стратегічного альянсу. Але в якому сенсі? Владика Іларіон пояснив: тут не йде мова про якесь злиття Церков, про підчинення комусь. Це радше така військова термінологія – «стратегічний альянс». В чому він полягає? Що ми сьогодні разом повинні відстоювати традиційні християнські вартості. Я вам процитую владику Алфеєва: «Ми не мусимо боротися з ісламом в Європі. Але мусимо боротись за силу християнства. Ми не хочемо проти абортів виступати, але боротись за людське життя. Ми не так хочемо воювати проти викривленого ставлення до християнства, але хочемо боротись за традиційні християнські євангельські вартості, які Христова Церква з апостольських часів несе сучасній людині». Знаєте, я особисто і вся наша Церква дуже комфортно відчуваємо себе ось в такому «стратегічному альянсі». Більше того, у своєму листі-привітанні до мене Блаженніший Володимир якраз до цього мене і закликає, що ми разом мусимо будувати українське суспільство на отих християнських цінностях, які наші Церкви у своїх традиціях свято зберігають», – сказав Глава УГКЦ.

Повний аудіо-запис прес-конференції: