Патріарх Мелхітський закликав Главу УГКЦ спільно працювати для активізації екуменічного діалогу з православними

Патріарх Мелхітський закликав Главу УГКЦ спільно працювати для активізації екуменічного діалогу з православними - фото 1
Патріарх Антіохії і всього Сходу, Олександрії і Єрусалиму Григорій ІІІ від імені Церкви Близького Сходу, Церкви арабів, від імені співбратів, які входять до складу Ради католицьких патріархів Сходу, привітав нового Главу УГКЦ Патріарха Святослава (Шевчука).

Патріархи Святослав і Григорій ІІІПатріарх Антіохії разом з делегацією у складі архиєпископа Кир Мішеля Абраса, Митрополита-емерита Кир Жана Хададата, патріаршого економа і секретаря літургічної комісії отця Еліаса Чата взяли участь у церемонії інтронізації нового Глави УГКЦ, яка відбулася 27 березня у Києві.

«Особисто я надзвичайно щасливий від розвитку братерського церковного сопричастя між нашими двома Церквами: Українською Греко-Католицькою і Греко-Католицькою Мелхітською, а головним чином через те, що цьому сприяє моя давня дружба уже понад 20 років з нашим дорогим братом і другом Його Блаженством кардиналом Любомиром (Гузаром), великим героєм християнського Сходу, своєї традиції та спадщини. Він залишається отцем вашої Церкви, а поряд з тим великим захисником екуменічної місії східних католицьких церков, в повному сопричасті з Церквою Римською, що посідає першість у любові зі Святішим Отцем Бенедиктом ХVІ, який виявив свою любов до християнського Сходу через скликання Синоду єпископів, присвячений темі Близького Сходу. Місія Східних Католицьких Церков полягає також у вірності східній традиції та плеканні дружніх відносин з православними Церквами, які завжди залишаються нашими сестрами і беруть активну участь в екуменічному діалозі», – наголосив Патріарх Григорій ІІІ.

Він висловив впевненість, що під керівництвом Патріарха Святослава Українська Греко-Католицька Церква, як і Греко-Католицька Мелхітська Церква, спільно виконуватимуть важливу місію в екуменічному діалозі, оскільки, як наголосив Патріарх Антіохії, «ці дві Церкви візантійського обряду (грецького і слов’янського) є найчисельнішими Церквами у сопричасті з Римом».

«Ми будемо підтримувати ці зв’язки, оскільки маємо зосередити наші зусилля на великому служінні Церкві та світу, щоб сповнилась молитва Христова: «Щоб вони були одно…щоб світ їм повірив», – сказав у привітальній промові Патріарх Григорій ІІІ.

Після завершення церемонії інтронізації Патріарх Григорій ІІІ подарував Главі УГКЦ вишитий у грецькому стилі омофор.

Грецький омофор