• Головна
  • Новини
  • Патріарх Філарет переконаний, що Митрополиту Володимиру (Сабодану) "без існування Київського Патріархату не втриматися"...

Патріарх Філарет переконаний, що Митрополиту Володимиру (Сабодану) "без існування Київського Патріархату не втриматися"

18.03.2011, 10:06
Патріарх Філарет переконаний, що Митрополиту Володимиру (Сабодану) "без існування Київського Патріархату не втриматися" - фото 1
Очільник УПЦ КП наголошує на тому, що зараз триває боротьба між Москвою та Києвом у межах Московського Патріархату за розширені права Київської митрополії, яких Москва хоче позбавити.

Патріарх Філарет і Митрополит ВолодимирЗа словами Предстоятеля УПЦ КП Патріарха Філарета, ситуація в УПЦ (МП) є такою, що у ній існують два табори: один виступає за надання автокефалії (таких більшість), а інший – менший, але агресивніший, – за повне єднання з Москвою. Очільник УПЦ КП наголошує на тому, що зараз триває боротьба між Москвою та Києвом у межах Московського Патріархату за розширені права Київської митрополії, яких Москва хоче позбавити.

«Ще на Архиєрейському Соборі РПЦ у 1992 році мені прямо заявили, що коли я не відмовлюся від київської кафедри, то вони відберуть самостійність і незалежність УПЦ. І сьогодні Митрополит Володимир відчуває таку ж загрозу. Це відчуває весь єпископат. Патріарх Кирило і зачастив з візитами в Україну, щоб звикали, що він є Главою УПЦ (МП), а не Митрополит Володимир», – сказав в інтерв’ю виданню “Комментарии” Патріарх Філарет.

За словами Глави УПЦ КП, якщо ж Москва піде на крок позбавлення самостійності УПЦ, то незгідні перейдуть з УПЦ (МП) в УПЦ КП.

«Тому у цій боротьбі Митрополиту Володимиру без існування Київського Патріархату не втриматися, ми потрібні йому як сила, яка його захищає фактом свого існування. І Москва побоюється відверто забрати самостійність в управлінні, бо тоді незгідні в УПЦ (МП) можуть піти на єднання з УПЦ КП. Тому стосунки між нашими Церквами – Київським Патріархатом та Київською митрополією кращі, ніж були, наприклад, 10 років тому. І я бачу, що активності в сенсі нападу на Київський Патріархат немає. Якщо йде напад, то не з боку Церкви, а з боку представників влади – бо в УПЦ (МП) розуміють, що майбутнє може поставити їх на наше місце», – наголосив в інтерв’ю Патріарх Філарет.