• Головна
  • Проекти
  • Митрополит-депутат УПЦ вважає, що греко-католики в Одесі не мають права мати власний храм (Оновлено)...

Митрополит-депутат УПЦ вважає, що греко-католики в Одесі не мають права мати власний храм (Оновлено)

01.09.2010, 14:20
Митрополит-депутат УПЦ вважає, що греко-католики в Одесі не мають права мати власний храм (Оновлено) - фото 1
«В Одесі проживає така мала кількість греко-католиків, що немає жодної необхідності в будівництві навіть і молитовного будинку для уніатів», — заявив митрополит Агафангел.

Агафангел_1.jpgОдеська єпархія УПЦ опублікувала офіційну заяву щодо можливості будівництва греко-католицького храму в Одесі. «В Одесі, переважна більшість жителів якої є віруючими Української Православної Церкви, проживає така мала кількість греко-католиків, що немає жодної необхідності в будівництві не лише собору, але навіть і молитовного будинку для уніатів», — заявив митрополит Одеський та Ізмаїльський УПЦ Агафангел (Савін), який також є депутатом Одеської ОДА від «Партії регіонів».

У заяві сказано, що «передбачуване будівництво в Одесі на території Прохорівського скверу собору Української Греко-Католицької Церкви є спробою здійснення агресивної експансії уніатів в Одеському регіоні».

Як інформує прес-служба Одеської єпархії УПЦ, будівництво собору УГКЦ в православній Одесі викличе обурення і протест з боку духовенства і православних віруючих Одещини, «створить в нашому мирному місті ситуацію міжрелігійного конфлікту, не сприятиме зміцненню миру і суспільної згоди в Одеському регіоні.

Як підсумок, у заяві наголошується, що митрополит Одеський УПЦ та духовенство Одеської єпархії вважають недоцільними і вкрай небезпечними зведення культового об'єкту «уніатів в столиці нашого краю».

Довідка:

Станом на березень 2010 року в Одесі нараховується 10 000 греко-католиків. Окрім того, як повідомив канцлер Одесько-Кримського екзархату УГКЦ о. Володимир Ждан, кілька великих греко-католицьких громад є в Одеській області: ільїчівська, роздільнянська, березовська та інші

Що ж до побудови храму УГКЦ в Одесі та виділення земельної ділянки під нього, то греко-католицька громада добивається цього уже багато років. Після низки відмов та зволікань влада висунула вимогу провести громадські слухання щодо містобудівного обґрунтування розташування храму УГКЦ в Одесі, за адресою, вул. Старопортофранківська (Прохорівський сквер). Громадське обговорення містобудівного обґрунтування було призначене на 4 вересня. Та на прохання Одесько-Кримського Екзархату Української Греко-Католицької Церкви його скасували та перенесли на невизначений термін.

Містобудівне обґрунтування розміщення храму УГКЦ розроблене на підставі рішення виконкому Одеської міськради від 24 червня 2009 року. Документ погоджений органами земельних ресурсів, природоохоронними, протипожежними і санітарно-епідеміологічними органами, органами містобудування і архітектури і охорони культурної спадщини. 22 липня 2010 року отриманий позитивний експертний висновок містобудівної документації управління архітектури і містобудівної політики Одеської облдержадміністрації.

Ситуація з храмами УПЦ в Одесі виглядає кардинально іншою. У тих випадках практика громадських обговорень для виділення землі під будівництво храму не застосовується. Як РІСУ вже повідомляла, на прохання Митрополита Одеського і Ізмаїльського УПЦ Агафангела (Савіна), виконавчий комітет Одеської міської ради дав дозвіл на будівництво храму УПЦ (МП) в центрі міста. Новий храм святителя Луки площею 12х12 м з'явиться на території міської лікарні № 3, розташованої за адресою Лідерсовський бульвар, 11. Перед обговоренням цього питання мер Одеси Едуард Гурвіц звернувся до членів виконкому з таким питанням: «Хто хоче прогнівити Бога і виступити проти будівництва?». Заперечень не було.

30 серпня за клопотанням митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела, який є депутатом Одеської обласної ради від Партії регіонів, на засіданні комісій Одеської обласної ради було ухвалено також рішення про передачу у власність Одеської єпархії УПЦ комплексу будівель по вул. академіка Воробйова, 2 для зведення храму на честь святого праведного Йоанна Кронштадтського.

За даними соціологічних досліджень, проведених Одеською філією інституту Горшеніна та Київським міжнародним інститутом соціології, в Одесі в 2010 році проживає близько 10 тис. греко-католиків.

Діючих православних храмів, розташованих на території Одеської області, за даними Одеської єпархії УПЦ (МП) на даний момент налічується близько 300. З огляду на дані соціологічних досліджень, всього віруючих в Одеській області від загальної чисельності населення проживає 1,58 млн. чоловік, православних – 1,26 млн. чоловік, православних, які ототожнюють себе з Московським Патріархатом – 467,7 тис. осіб або 37% від усіх православних. Таким чином, на один храм УПЦ (МП) припадає 1,55 тис. прихожан.