• Головна
  • Проекти
  • Розколи, уніати, націоналісти – це елементи «поясу» нестабільності і русофобії, який США і Захід затягували довкола Росії — заява речника УПЦ...

Розколи, уніати, націоналісти – це елементи «поясу» нестабільності і русофобії, який США і Захід затягували довкола Росії — заява речника УПЦ

08.06.2010, 12:18
Розколи, уніати, націоналісти – це елементи «поясу» нестабільності і русофобії, який США і Захід затягували довкола Росії — заява речника УПЦ - фото 1
Керівник прес-служби УПЦ (МП) Василь Анісімов в інтерв’ю російській газеті «Радонеж» прокоментував державно-конфесійну ситуацію в Україні за умов нової влади, висловив бачення тенденцій на майбутнє.

Василь_Анісімов1.jpgКИЇВ — Керівник прес-служби УПЦ (МП) Василь Анісімов в інтерв’ю російській газеті «Радонеж» прокоментував державно-конфесійну ситуацію в Україні за умов нової влади, висловив бачення тенденцій на майбутнє. Він висловив радість від того, що влада нарешті не «роздвоюється» і не «розтроюється», а чітко висловлює свої релігійні погляди на підтримку «канонічної» Церкви — УПЦ.

Аналізуючи різні факти, які виникли під час правління нової влади, Василь Анісімов заявив, що влада чітко розуміє, що «в розкольників та уніатів немає жодних підстав вимагати від Януковича до себе навіть шанобливого ставлення, тому що вони ніколи до нього толерантно не ставилися, а використовувалися проти нього як брудні політтехнології».

У велику, хоча, на його думку, й невиправдану, заслугу владі прес-секретар УПЦ ставить те, що Глав інших українських Церков, окрім УПЦ, узагалі запросили на парад, присвячений перемозі радянсько-німецькій війні, хоча на трибуну їх і не запросили.

«…це було б уже занадто. Філарет вшановує у Володимирському соборі есесівських недобитків, уніати окормляли каральні фашистські батальйони і дивізію СС «Галичина». Ні унія, ні розколи на стороні переможців у Великій Вітчизняній війні не брали участь. Багато священнослужителів уніатів, включаючи кардинала Гузара, – взагалі нащадки помічників фашистів, з якими вони і дерли на захід. Як взагалі їх можна було на парад кликати?», — обурився речник УПЦ.

На його думку, нова влада занадто толерантна з «розкольниками та уніатами». Вона, як стверджує Анісімов, була гнана і цькована, як і канонічна Церква — УПЦ — в період «помаранчевої влади», зокрема і з боку «неканонічних» Церков. Та, незважаючи на все, як стверджує в розмові з російським журналістом голова прес-служби УПЦ, влада не платить тою ж монетою.

«Але питання ці, звичайно, треба вирішувати. Відокремлювати релігію від політики, від бізнесу, хоча, звичайно, це буде розцінено, як боротьба з унією і розколами», — додав Анісімов.

В інтерв’ю речник УПЦ також розшифрував термін «вирішувати», як далі видно з розмови, це означає: «Унію треба іменувати унією, розколи – розколами, відлучених самозванців – тим, ким вони є насправді. Злочинно захоплене майно треба віддавати законним власникам. Розколи, якщо вони хочуть продовжувати існувати, повинні створювати свою власність, а не паразитувати на чужій. Самі розкольники повинні почути заклик світового православ'я примиритися через покаяння з Богом і з Церквою Його. «Проблем з розкольницькими громадами, думаю, не буде, вони і зараз повсюди повертаються в спасительне лоно Церкви», — відзначив Василь Анісімов.

На запитання про те, які, на його думку, насамперед відбулися зміни, то речник УПЦ наголосив: «багато що у нас залежить і від Росії, від того, наскільки вона зможе перезавантажити свої стосунки з США і Заходом. Адже унія, розколи, галицькі нацики – самі по собі безглузді, даремні і абсолютно неефективні».

«Уніато-розкольницька влада не вміє ні сіяти, ні будувати, лише провокації влаштовувати і русофобствуват. Розколи, уніати, націоналісти – це елементи «поясу» нестабільності і русофобії, який США і Захід затягували довкола Росії», — підсумував речник УПЦ.