• Головна
  • Новини
  • В Україні складається сприятлива ситуація для подолання розколу — митрополит Іларіон (Алфеєв)...

В Україні складається сприятлива ситуація для подолання розколу — митрополит Іларіон (Алфеєв)

25.03.2010, 16:00
В Україні складається сприятлива ситуація для подолання розколу — митрополит Іларіон (Алфеєв) - фото 1
В Києво-Печерській Лаврі 25 березня відбулося перше засідання комісії Міжсоборної присутності РПЦ з питань протидії церковним розколам та їх подолання.

Міжсоборова_присутність_1.jpgКИЇВ — В Києво-Печерській Лаврі 25 березня відбулося перше засідання комісії Міжсоборної присутності РПЦ з питань протидії церковним розколам та їх подолання. Розпочинаючи засідання, Предстоятель УПЦ Митрополит Володимир відзначив, що перше засідання комісії відбувається в Києві не лише тому, що це «вираз поваги до стародавньої столиці Київської Русі». «Це ще й відповідь на насушну потребу Української Православної Церкви. Адже проблема церковних поділів є особливо актуальною саме в Україні», — зазначив він.

Як результат роботи засідання, його члени визначили пріоритетні теми для роботи комісії надалі:

- систематизація існуючих розколів;

- вивчення існуючих прецедентів подолання церковної розділеності;

- подолання розколу в Україні;

- діалог зі старообрядцями;

- профілактика розколів.

 «Розколи — це рани, що кровоточать на тілі Церкви Христової, які вимагають майстерного і уважного лікування. І як боляче буває чути з вуст вірних чад нашої Церкви твердження про те, що нас не повинна хвилювати доля братів й сестер, що знаходяться поза євхаристійним спілкуванням з нами... Відмова від лікування рани розколу суперечить самому духу Євангелія, вченню отців Церкви», — наголосив Митрополит Володимир.

Предстоятель УПЦ відзначив, що заклик до шукання єдності, «чіткий пастирський імператив» йде насамперед від Предстоятеля РПЦ Патріарха Кирила, який під час візиту в Україну 2009 року закликав зробити все, щоб «Церква Христова ... знову мала силу та можливість обійняти материнськими обіймами всіх своїх вірних чад».

Він зазначив, що УПЦ зі свого боку подає численні ініціативи для подолання розколів. У цьому контексті Митрополит Володимир наголосив, що створення комісії Міжсоборової присутності РПЦ з питань протидії церковним розколам та їх подолання є органічним продовженням таких ініціатив.

Митрополит Волоколамський Іларіон, голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ та заступник голови вищезгаданої комісії зазначив, що на сьогодні в Україні складається сприятлива ситуація для подолання розколу. Як він відзначив, відходять в минуле ті політичні причини, які обумовили поширення розколу.

«Усе більш популярнимі стають ідеї інтеграції, а не відокремлення. Безперспективність дороги розділення усвідомлюють і самі розкольники. Багато хто з них хотів би повернутися в лоно Церкви», — додав він. Владика нагадав, що поряд з тими, хто свідомо пішов в розкол, існує також величезна кількість людей, що виросли в розколі і сформувалися там як християни. Деякі з них, за його словами, не усвідомлюють згубності свого перебування за межами Церкви, тому завдання, що стоїть перед Церквою, — допомогти їм повернутися до спілкування з уселенським православ'ям.

«Процедура повернення не має бути принизливою. Визнання таїнств, здійснених в розколі, недопустимо. Проте існує думка, заснована на історичній практиці, що форми таїнств, здійснених в розколі, наповнюються благодатною силою і вже не повторюються в разі повернення розкольників в лоно Церкви. Це не відноситься проте до хіротоній, бо вони нерозривно пов’язані з апостольським спадкоємством, якого в розколі немає», — пояснив митрополит Іларіон.

Як інформує прес-служба УПЦ, комісія визначила, що коментувати результати її роботи можуть тільки голова та заступник голови комісії, а також уповноважені ними особи.