• Головна
  • Новини
  • Представники різних християнських спільнот розповіли про те, як налагоджують міжхристиянський діалог...

Представники різних християнських спільнот розповіли про те, як налагоджують міжхристиянський діалог

25.02.2010, 12:46
Представники різних християнських спільнот розповіли про те, як налагоджують міжхристиянський діалог - фото 1
Рік тому, на свято Пурим, відбулася незвичайна подія, коли на святкування завітали представники різних деномінацій – священики, старші пресвітери, єпископи із Союзу баптистів України, Методистської, РКЦ, УГКЦ та УПЦ КП.

exklusiv.gif 1-.jpgКИЇВ – В інформаційному агентстві УНІАН 24 лютого відбулася прес-конференція на тему: “Пурим: перемога на шляху до єдності”, організована Київською єврейською месіанською релігійною громадою (КЄМРГ). Головна дискусія розгорнулася довкола теми діалогу між різними християнськими спільнотами. Участь у заході взяли: рабин громади Борис Грисенко, голова духовної консультативної ради Союзу об’єднання євангельських християн баптистів України Григорій Комендант, старший пастор церкви «Назарянина» Володимир Масюк, викладач Інституту релігійних наук св. Томи Аквінського у Києві монах домініканець, священик Петро Октаба ОР.

Як повідомив РІСУ Василь Коршак, у вступному слові рабин громади Борис Грисенко зазначив: «Пурим – дуже древнє біблійне єврейське свято, якому біля двох з половиною тисяч років. Про події, пов‘язані з цим святом повідомляє Біблія в книзі Естер. Воно часто святкується як свято розділення між євреями та іншими народами. Насправді ж, це свято не розділення, а єдності. Саме єврейські месіанські громади розвивають це Новозавітнє, вічне значення Пуриму, яке добре співвідноситься з тим, що переживає Україна. Це свято не відділення одних людей один від одного, а  відділення їх від гріха та ідолопоклонства, коли віруючі всіх народів, незалежно від національності, можуть знаходити спільну мову й святкувати разом».

Рабин розповів про практичні кроки у напрямку налагодження міжхристиянського діалогу. За його словами, рік тому, на свято Пурим, відбулася незвичайна подія, коли до них на святкування завітали представники різних деномінацій – священики, старші пресвітери, єпископи із Союзу баптистів України, Методистської, Римо-Католицької, Греко-Католицької Церков та Української Православної Церкви Київського Патріархату.

«Для нас це був великий сюрприз... Атмосфера спілкування між представниками різних конфесій була дивовижною! Відтоді протягом року пройшли цікаві події – спільні святкування біблійних свят, наприклад Пасхи. Також відбулася міжцерковна молитва за Ізраїль, за Єрусалим. У грудні 2009 року в Сваляві відбувся міжконфесійний молитовний зліт. Останнім заходом була міжконфесійна молитва пам‘яті жертв Голокосту. Цей рік пройшов під знаком єднання, а не розділення»,– наголосив рабин Київської єврейської месіанської релігійної громади.

Голова духовної консультативної ради Союзу об’єднання євангельських християн баптистів України Григорій Комендант зупинився на питаннях останніх часів: «Ми живемо в останні часи, коли багато подій, які відбуваються в світі, свідчать про це. Євреї – одна із головних ознак другого Пришестя Христа. Це ознака не кінця світу, а кінця конкретної частини світової історії. Події свідчать, що щось у світі буде змінюватись. Я всіляко підтримую рух, який тут розпочався й вважаю, що потрібно говорити у всіх церквах про останні часи перед особливими подіями, але не перед кінцем світу. До нього мають статися ще багато подій, серед яких та, що Ізраїль має прийняти Христа, потім повернення Його у славі та період Тисячолітнього Царства».

Ідею діалогу між християнами підтримав монах домініканець, священик Петро Октаба ОР: «Як не дивно, певна різноманітність християн не перешкоджає діалогу. Ми знаємо, що для подолання розділення потрібен діалог, він потрібен завжди. Діалог теологічний розпочався нещодавно й ми вже досягнули якихось результатів. Ще бракує другого діалогу – діалогу любові, яка полягає в тому, щоб знати один одного, щоб спілкуватись, але, перш за все, щоб творити щось разом. Також нам ще бракує третього діалогу, я б його назвав діалогом навернення. Він, зокрема, полягає в тому, що ми маємо визнавати свої помилки, що має ще більше наблизити нас один до одного. Але діалог вже розпочався».

Під час прес-конференції було оголошено про план святкування 15-ліття Київської єврейської месіанської релігійної громади (КЄМРГ), яка налічує понад 1200 членів.