• Головна
  • Новини
  • Всеукраїнська Рада Церков закликає парламент доопрацювати проект 0931...

Всеукраїнська Рада Церков закликає парламент доопрацювати проект 0931

20.11.2019, 12:44
Всеукраїнська Рада Церков закликає парламент доопрацювати проект 0931 - фото 1
Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій проаналізувала ситуацію з законопроектом № 0931, який створює загрози для свободи совісті та свободи вираження поглядів.

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій проаналізувала ситуацію з законопроектом № 0931, який створює загрози для свободи совісті та свободи вираження поглядів.

Цю проблематику глави конфесій обговорили на засіданні ВРЦіРО, яке відбулося 19 листопада під головуванням єпископа Римо-Католицької Церкви Віталія Кривицького.

Глави конфесій закликали парламентарів доопрацювати цей проект, оскільки редакція Комітету є неприйнятною для прийняття у другому читанні.

“Навіть такий актуальний і важливий намір як боротьба з дискримінацією не повинен нівелювати основоположні права людини, захищені не лише Конституцією України, але й міжнародними договорами, зокрема статтями 9 та 10 Європейської Конвенції з прав людини”, – зазначається у зверненні ВРЦіРО до Верховної Ради.

Для обговорення цього та інших важливих питань державно-конфесійних відносин глави конфесій запропонували Президенту України особисто зустрітися з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій.

Слід нагадати, що 2019 рік Рада Церков проголосила Роком сім’ї. Підсумковим тематичним заходом стане Всеукраїнський форум сім’ї, який відбудеться 3 грудня в Українському Домі в Києві.

Згідно Положення про ВРЦіРО з 1 січня 2020 року головування у Всеукраїнській Раді Церков і релігійних організацій на новий піврічний період перейде до Василя Райчинця, старшого єпископа Української Євангельської Церкви.

Як повідомлялося, під час засідання ВРЦіРО глави конфесій обговорили з керівництвом МВС проблематику безперешкодної діяльності церковних центрів ресоціалізації наркозалежних і осіб з іншими видами залежності.

Як РІСУ інформувала, у четвер, 14 листопада, парламентарі затвердили текст законопроекту № 0931 у редакції до другого читання, відхиливши поправки релігійної спільноти, подані народним депутатом Віктором М’яликом.

До прикладу, вважають у Раді Церков, не повинні вважатися дискримінацією ситуації, коли з’являються заперечення на підставі релігійних переконань та свободи совісті, керуючись якими лікар-гінеколог та акушер відмовляється робити аборти, евтаназію чи операцію зі зміни статі; посадовець відмовляється оформлювати одностатеві шлюби; підприємець відмовляється робити продукцію з гаслами, що пропагують аморальні ідеї, які суперечать його совісті; а релігійні діячі на підставі Священного Писання публічно проповідують про гріх гомосексуалізму чи ведуть публічну дискусію, аргументуючи на користь конституційної норми про шлюбний союз лише для одного чоловіка та однієї жінки.

На думку фахівців Інституту релігійної свободи, якщо Верховна Рада прийме законопроект № 0931 без поправок, підготовлених релігійною спільнотою, то законодавство з протидії дискримінації може стати інструментом для обмеження свободи совісті та свободи вираження поглядів в Україні.

Координатора Всеукраїнського Собору Олександр Турчинов також піддав жорсткій критиці ухвалення законопроекиу 0931 без поправок ВРЦіРО.

«Закон №0931 в редакції, що ухвалив профільний комітет, грубо обмежує конституційні права громадян України, адже позбавляє їх права на вираження своїх поглядів та переконань, відповідно до їх світогляду та віросповідання. Громадянам нашої країни забороняється поза межами Церкви чи свого дому висловлювати критичні зауваження щодо агресивної пропаганди ЛГБТ, будь-яких збочень, адже за це законом передбачене покарання аж до відкриття кримінального провадження…. Внесені до законопроекту №0931 норми доводять ситуацію до абсурду, позбавляючи релігійні організації права відмовляти у працевлаштуванні представникам ЛГБТ чи іншим людям, які ведуть спосіб життя, що протирічить загальним моральним та церковним канонам. У разі відмови, церкви чекають серйозні штрафи та покарання…. За публічну позицію віруючих громадян та батьків, які дбають про виховання своїх дітей, законодавчо передбачено адміністративну та навіть кримінальну відповідальність. Тобто будь-яка критика діяльності ЛГБТ-спільноти  та аморальної поведінки прирівнюватиметься до злочину, - наголосив серед іншого Турчинов.