Ще одну релігійну раду хочуть створити в Україні

10.11.2016, 09:16
За ініціативою низки релігійних організацій, що не увійшли у Всеукраїнську Раду Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО), створено робочу групу із підготовки установчих зборів Всеукраїнської релігійної ради (ВРР).

За ініціативою низки релігійних організацій, що не увійшли у Всеукраїнську Раду Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО), створено робочу групу із підготовки установчих зборів Всеукраїнської релігійної ради (ВРР).

Формат нової Ради передбачає більш широке залучення всіх зареєстрованих релігійних організацій до участі у суспільному і громадському житті країни, а також до процесів змін українського законодавства у сфері свободи совісті, організації міжнародної співпраці релігійних організацій.

Як повідомляють організатори, «ВРР також покликана усунути нинішній перекіс у розвитку державно-церковних відносин, коли формат роботи більшості державних міністерств і відомств із релігійними організаціями зводиться лише до співпраці із членами ВРЦіРО. Це ж можна сказати і про зустрічі очільників і провідних політиків держави із лідерами Церков і релігійних організацій, участі релігійних організацій у державних заходах тощо».

За словами засновників ВРР, йдеться про порушення чинного українського законодавства, що застерігає чиновників від спроб надавати преференції окремим Церквам чи релігійним напрямам. «Такий стан справ призводить до того, що поза увагою держави залишається позиція тих релігійних організацій, які не входять у ВРЦіРО, попри те, що часто йдеться про принципові питання, які впливають на діяльність всіх релігійних організацій. Також можна говорити про не повне використання потенціалу цих Церков й релігійних організацій в соціальній й благодійній сферах тощо», — йдеться в інформаційному повідомленні, яке отримала РІСУ від голови робочої групи проф. О.Сагана.

Проте ініціатори створення ВРР не розглядають її як альтернативу до ВРЦіРО і запрошують усіх членів ВРЦіРО та інших подібних рад, створених релігійними організаціями, до участі у заснуванні й діяльності ВРР.

Робота ВРР планується на постійній основі за принципом ротації головуючих.

Наступне засіданні робочої групи відбудеться 17 листопада о 15 год. в Інституті філософії НАНУ (вул. Трьохсвятительська, 4, ауд. 318). На ньому запрошуються представники зареєстрованих в Україні релігійних організацій. Додаткову інформацію про ВРР можна отримати за мейлом: [email protected]