• Головна
  • Новини
  • Кардинал Паролін: в Україні побачив християнську культуру, діалог і братню солідарність...

Кардинал Паролін: в Україні побачив християнську культуру, діалог і братню солідарність

21.06.2016, 14:43
Кардинал Паролін: в Україні побачив християнську культуру, діалог і братню солідарність - фото 1

Візит Держсекретаря Ватикану кардинала П’єтро Пароліна завершився зустріччю зі Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій 20 червня у митрополичих палатах Софії Київської. Ватиканський гість поділився враженнями від поїздки Україною, а члени ВРЦіРО згадували як 15 років тому зустрічалися з Папою Іваном Павлом ІІ.

Візит Держсекретаря Ватикану кардинала П’єтро Пароліна завершився зустріччю зі Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій 20 червня у митрополичих палатах Софії Київської. Ватиканський гість поділився враженнями від поїздки Україною, а члени ВРЦіРО згадували як 15 років тому зустрічалися з Папою Іваном Павлом ІІ.

У промові до членів Ради кардинал Паролін сказав про значення цієї організації  для релігійного життя України. Архиєпископ звернув увагу, що в роки хрещення Києва між Римом і Константинополем була єдність і сопричастя. «Та подія становить свого роду архетип, до якого не лише повертається наша пам’ять, але з якого ми черпаємо натхнення, аби зрозуміти: якщо таким було наше минуле, то чому це не може бути також і нашим майбутнім, у відновленій вірності заповіді Христа “щоб усі були одно”»?

Зустріч кардинала П'єтро Пароліна з членами ВРЦіРО

Кардинал  згадав, що за останнє століття українці стали народом-мучеником, який перетерпів безумство нацизму та комунізму, потрясіння Голодомору та Чорнобильської катастрофи. «Страждання українського народу продовжується в бомбардуваннях, у знищеннях поселень та інфраструктури, і передусім у поверненні ненависті та недовіри, в дестабілізації суспільства, що всіма силами прагне отримати можливість рівноправно користуватися різноманітними дарами, якими його наділив Творець», — сказав Держсекретар Ватикану.

«У цей момент непересічних труднощів, підсилених тягарем інституціональної, фінансової та моральної кризи, що викликає величезні страждання, — ми, релігійні спільноти, покликані до безпрецедентної відповідальності», — наголосив кардинал. Він запевнив, що спільне служіння всіх тих, хто вірить в Бога, тим, які потребують, допоможе всім наново відчути себе братами.

«Це наш час, дорогі брати; час, за який ми несемо відповідальність. Бо ані політика, ані багатства, ані взаємні суперечки не зроблять нас достовірними учнями Творця. Достовірними нас зробить дух служіння та довіра до нас, яка походить із того факту, що в нас немає інших цілей, окрім тих, що служать спільному благу, — сказав Держсекретар Ватикану, звертаючись до членів ВРЦіРО. — Ніщо не може виправдати для віруючої людини ненависть, обмову, відкинення свого брата. Ще менше все це можна виправдати посиланням на Бога. Бо це блюзнірство: посилатися на Бога як Того, хто посилає поділ та смерть».

Ватиканський гість також сказав, що прагнення української молоді до справедливості, подолання корупції, проти зловживань влади, браку можливостей може опертися на християнську культуру, яка вкорінена на українській землі. «Ця культура й далі надихатиме, якщо ми перші станемо її свідками. Наші суперечки, наші протистояння в ім’я минулого, що вже забуте всіма, окрім нашої впертої образи, — не допомагають нам бути послідовниками тої правди, яка робить нас вільними. Ваша молодь шукає чесності, послідовності, взаємоповаги і хоче бачити це насамперед у нас і через нас. Якщо ми зможемо це їм дати — вони спасуться і спасуть Україну», — сказав кардинал.

На завершення своєї промови він наголосив, що вся Католицька Церква, яка зробила збірку на допомогу Україні, бажає зробити конкретні кроки для миру в Україні і солідарності з жертвами війни на Сході України.

У свою чергу всі представники Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій згадували про візит святого Івана Павла ІІ в Україну та запросили нинішнього понтифікат приїхати в Україну. Глава УГКЦ Патріарх Святослав сказав, що владика Любомир (Гузар) часто пригадує слова Папи Івана Павла ІІ, який був вражений зустріччю з членами ВРЦіРО і назвав Україну «лабораторією екуменізму».

Зустріч кардинала П'єтро Пароліна з членами ВРЦіРО

Представник УПЦ КП архиєпископ Євстратій (Зоря) передав вітання від Патріарха Філарета і також нагадав слова Івана Павла ІІ, що після тривалих екуменічних богословських дискусій прийшов час спільного захисту моралі, сім’ї, гідності людини, чим ВРЦіРО і займається. «Ми залишаємося різними, але говоримо про одне».

Від імені мусульман України виступив шейх Ахмед Тамім. Геннадій Білорицький від імені головного рабина Якова дов Блайха подякував за зусилля Католицької Церкви для підтримки християнсько-юдейського діалогу. Також він наголосив: «Нам потрібен мир, але не будь-якою ціною. Не ціною українців, бо ми вже заплатили велику ціну».

Зустріч кардинала П'єтро Пароліна з членами ВРЦіРО

У свою чергу протоєрей Миколай Данилевич, речник УПЦ (МП), висловив сподівання на виважену позицію Ватикану щодо подій в Україні. Він також згадав, що під час великих воєн Католицька Церква була у ситуації, що її паства опинилася по обидва боки фронту. Так і нині вірні УПЦ (МП) з двох сторін протистояння. І вони, як Ватикан, виступають за територіальну цілісність України.

Головуючий у Раді Валерій Антонюк, голова Всеукраїнського Союзу Церков ЄХБ, подякував Католицькій Церкві за добрі ініціативи, готовність служити Україні. Він слідом за попередніми виступаючими членами Ради і представником уряду ще раз запросив Папу Франциска відвідати Україну.

Дякуючи за цю зустріч, кардинал Паролін висловив захоплення роботою Ради, рівнем діалогу. Він також закликав до активніших спільних дій і в них опертися «на великий ресурс, який ви маєте, — цей народ». Вся держава страждає, але в людях він побачив солідарність, радість і бажання допомогти один одному. Саме спілкування з людьми у ватиканського гостя викликали найкращі враження в Україні.