• Головна
  • Новини
  • Всеукраїнська Рада Церков опрацьовує законодавчі ініціативи в сфері освіти та свободи совісті...

Всеукраїнська Рада Церков опрацьовує законодавчі ініціативи в сфері освіти та свободи совісті

10.06.2013, 14:45
Представники конфесій розглянули низку законопроектів, підготовлених у співпраці з народними депутатами.

Представники конфесій розглянули низку законопроектів, підготовлених у співпраці з народними депутатами.

Законодавчі ініціативи обговорювались під час засідання Секретаріату Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, яке відбулось 6 червня 2013 року під головуванням єпископа Української Лютеранської Церкви В’ячеслава Горпинчука, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Законопроект щодо партнерських взаємовідносин держави, школи і церкви, розроблений робочою групою за ініціативи Представника Президента України у парламенті Юрія Мірошниченка, передбачає закріплення в низці законодавчих актів партнерської моделі взаємовідносин церкви (релігійних організацій) з державою при дотриманні принципу відокремлення, не втручання у справи один одного.

“За бажанням батьків або осіб, які їх замінюють, загальноосвітній навчальний заклад може взаємодіяти на партнерських засадах з церквою (релігійними організаціями) в частині впровадження духовно-моральних цінностей у навчально-виховний процес з метою збереження та зміцнення духовного здоров’я дітей, забезпечення їх духовного розвитку, а також виховання підростаючих поколінь у дусі релігійної толерантності та міжконфесійної співпраці, відновлення духовності та моральності українського суспільства”, – зазначено у тексті проекту.

У законопроекті, запропонованому головою Комітету ВР з питань науки і освіти Лілією Гриневич, йдеться про визнання документів про освіту та наукові ступені, що видаються духовними навчальними закладами.

Ініціатива передбачає державне визнання богословської освіти. Духовним навчальним закладам пропонується надати “право на акредитацію напрямів (спеціальностей) та акредитацію навчального закладу у порядку, передбаченому законодавством”.

Крім цього, Секретаріат Ради Церков розглянув законопроект щодо внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», розроблений Міністерством культури на виконання доручення Президента України від 7 грудня 2012 року. Про основні його положення розповів заступник директора Департаменту у справах релігій та національностей Мінкультури Максим Бударін. За його словами, проект спрямований на мінімізацію негативних наслідків змін, внесених законопроектом № 10221 у жовтні минулого року.

Представники конфесій заслухали інформацію про поточну діяльність та здобутки Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі, про що поінформував її голова Василь Костицький. Він повідомив, що Комісія підготувала низку важливих для суспільства документів, серед яких План з протидії алкоголізму в Україні та Концепція захисту суспільної моралі.

За наслідками розгляду цього питань було вирішено від імені Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій знов звернутись до Президента України та голови Уряду із закликом зберегти та забезпечити подальшу діяльність цієї Комісії.

Засідання завершилось плануванням подальшої роботи Ради Церков та її Секретаріату.